Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije Rusiji i Iranu zbog 'uzimanja talaca'


Američki novinar Evan Gerškovič tokom saslušanja pred sudom u Rusiji, april 2023.
Američki novinar Evan Gerškovič tokom saslušanja pred sudom u Rusiji, april 2023.

Sjedinjene Države su u četvrtak, 27. aprila uvele nove sankcije ruskoj obaveštajnoj agenciji FSB i iranskoj Revolucionarnoj gardi (IRGC) zbog uzimanja Amerikanaca za taoce, poput poslednjeg slučaja novinara Volstrit džornala uhapšenog u Rusiji prošlog meseca.

SAD "pokazuju da se ne može upustiti u ovakvu vrstu užasnog ponašanja, korišćenja ljudskih bića kao pijuna, kao moneta za pregovaranje, bez posledica“, rekao je visoki američki zvaničnik, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Američko ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije četvorici najviših zvaničnika obaveštajnog tela IRGC.

"Današnja akcija usmerena je na visoke zvaničnike i bezbednosne službe u Iranu i Rusiji koji su odgovorni za uzimanje talaca ili nezakonito pritvaranje američkih državljana u inostranstvu", rekao je zamenik ministra finansija Brajan Nelson u saopštenju.

Obe agencije su u prošlosti već bile pogođene kaznenim merama SAD.

Sankcije su usledile mesec dana nakon što je Rusija privela izveštača Volstrit džornala Evana Gerškoviča, optužujući ga za špijuniranje.

SAD traže njegovo oslobađanje, kao i oslobođenje Pola Vilana, bivšeg američkog marinca uhapšenog u Rusiji 2018. i osuđenog na zatvor dve godine kasnije zbog navodnog špijuniranja.

Prošle godine u razmeni zatvorenika SAD su obezbedile oslobađanje iz Rusije košarkaške zvezde Britni Griner, koja je bila zatvorena zbog droge, a drugi bivši marinac, Trevor Rid, zatvoren je zbog napada na ruskog policajca.

Najmanje troje američkih državljana nalaze se u iranskim zatvorima, uključujući biznismena Siamaka Namazija, koji se nalazi u Evinu u Teheranu od 2015. godine.

Sankcije su najavljene FSB-u, moskovskoj federalnoj službi bezbednosti i obaveštajnoj organizaciji moćnog iranskog Korpusa garde islamske revolucije, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG