Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH pozdravila odluku Schmidta


Sjedište Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu (fotoarhiva)
Sjedište Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu (fotoarhiva)

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini pozdravila je u četvrtak odluku šefa Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) o izmjenama Ustava entiteta Federacija BiH, kao i krivičnih zakona u BiH.

Christian Schmidt je izmjenama omogućio formiranje Vlade Federacije BiH, gotovo sedam mjeseci nakon izbora održanih u oktobru prošle godine. Osim trajnih izmjena, donio je i privremenu odluku koja će vrijediti samo za ovaj izborni ciklus.

"Žalosno je što je visoki predstavnik morao intervenirati (...) međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH", navela je Ambasada Sjedinjenih Država u poruci na Twitteru.

Ambasada pozdravlja poziv Schmidta strankama u Federaciji BiH da u narednom periodu razgovaraju o ustavnoj reformi, ali, kako je navela, taj bh. entitet u međuvremenu ne smije ostati bez vladavine.

"Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji", zaključila je Ambasada u poruci.

Vlada Federacije BiH nije potvrđena nakon oktobarskih izbora 2022., jer predsjednica ovog entiteta Lidija Bradara (HDZ BIH) iz redova hrvatskog naroda nije imala saglasnost oba potpredsjednika.

Za imenovanje nove vlade saglasnost je dao Igor Stojanović iz redova srpskog naroda, inače član Socijaldemokratske partije BiH.

Refik Lendo iz redova bošnjačkog naroda, koji dolazi iz Stranke demokratske akcije, koja je opoziciona nakon opštih izbora prošle godine u BiH, svoj potpis uslovljavao je ulaskom njegove stranke u vlast.

HDZ BiH i stranke tzv. Osmorke na čelu sa SDP-om BiH ne žele koalirati sa SDA i imaju većinu u Zastupničkom domu, kao i u Domu naroda.

Schmidt je donio privremenu odluku koja će važiti samo za imenovanje vlade ove godine.

Potvrdio je odluku o imenovanju koju je uputila Bradara i potpisao Stojanović, bez Lendinog potpisa. Zadužio je predsjedavajućeg Zastupničkog doma da zakaže sjednicu na kojoj će jedina tačka biti potvrđivanje vlade.

XS
SM
MD
LG