BBC

Četvrtak, 27.04.2023.

11:50

Fudbal i jezik: Pele ušao u rečnik kao sinonim za "jedinstveno i izuzetno"

Ime fudbalske legende uvršteno je u rečnik u Brazilu kao sinonim za nešto izuzetno.

Izvor: BBC

Fudbal i jezik: Pele ušao u rečnik kao sinonim za
Pele se smatra jednim od najveæih igraèa fudbala svih vremena/Getty Images

Pele, preminula fudbalska legenda, zvanično je ušao u rečnik portugalskog jezika u Brazilu kao sinonim za "izuzetan, neuporediv, jedinstven".

Mihaelisov rečnik na portugalskom jeziku, jedan od najpopularnijih u Brazilu, dodao je reč "pele" kao novi pridev u onlajn izdanju.

Ovaj potez posledica je kampanje Pele fondacije tokom koje je prikupljeno više od 125.000 potpisa.

Edson Arantes do Nasimento Pele, jedan od najvećih fudbalera svih vremena, umro je u decembru 2022. u 82. godini.

Jedini je fudbaler koji je tri puta osvojio Svetsko prvenstvo.

Tokom igračke karijere koja je trajala dve decenije, postigao je rekordnih 1.281 gol sa brazilskim klubom Santosom, reprezentacijom Brazila i Njujork Kosmosom.

Od njegove smrti od komplikacija od raka debelog creva, njegov bivši klub, Santos, sportski kanal SporTV i Pele fondacija, vršili su pritisak da se ime fudbalske zvezde uvrsti u rečnik.

U sredu su izdavači koji stoje iza Mihaelisovih rečnika najavili da će ta reč odmah biti uključena u digitalno izdanje njihovog rečnika na portugalskom jeziku i u štampanu verziju kada bude objavljeno sledeće izdanje.

Upis glasi: "pe.le adj. (pridev): To ili neko ko je neobičan ili neko se po kvalitetu, vrednosti ili superiornosti ne može izjednačiti ni sa čim ili bilo kim, baš kao Pele, nadimak Edsona Arantesa do Nasimenta (1940-2022), koji se smatra najvećim sportistom svih vremena; izuzetan, neuporediv, jedinstven."

Fondacija Pele, dobrotvorna organizacija stvorena da sačuva igračevo nasleđe, saopštila je da je ovo prikladna počast "kralju fudbala", kako su ga mnogi nazivali.

"Izraz se već koristi kada se govorili ili piše o nekome ko je najbolji u onome što radi i ostaće večno upisan na stranicama rečnika!", piše na Tviteru. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: