Vučićevo priznanje rušenja u Savamali: "Nijedan tužilac neće rizikovati svoju karijeru zbog toga"

Tvrdnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je on odgovoran za rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, za sada nije imala uticaj na tok istrage koja pokušava da utvrdi odgovornost za događaj.
Vučićevo priznanje rušenja u Savamali: "Nijedan tužilac neće rizikovati svoju karijeru zbog toga"
Foto: 021.rs

Predmet se, kako je Danasu rečeno u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, i dalje nalazi u fazi predistražnog postupka, te da i dalje nije poznat identitet lica koja se sumnjiče za više krivičnih dela.

Kako su istakli iz tužilaštva, oni su uputili zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminala UKP-a, kako bi utvrdili identitet potencijalnih počinilaca više krivičnih dela.

"Do danas je navedenom organu upućeno šest urgencija radi postupanja po predmetnom zahtevu, pri čemu je poslednja urgencija upućena dana 27. 1. 2023. godine. Iz poslednjeg izveštaja dostavljenog od strane Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta Uprave kriminalističke policije dana 20. 2. 2023. godine proizlazi da identitet NN lica još uvek nije utvrđen", rečeno je iz Prvog osnovnog tužilaštva, navodi se u tekstu Danasa.
 
I dok policija sedam godina ne uspeva da utvrdi identitet lica koja su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine rušila objekte u Hercegovačkoj ulici i lišavala slobode prolaznike, trag koji može da oživi istragu došao je iz Predsedništva Srbije.
 
"Ja sam čovek koji je doneo odluku da se gradi Beograd na vodi, da se ruše protivpravne udžerice, u kojima su neki pravili ekstraprofit za sebe", kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.
 
Ovakvu izjavu predsednika, pravnici sa kojima je razgovarao Danas, različito tumače.
 
Advokat Ivan Ninić ističe da je navedenom izjavom Vučić sebe označio kao šefa organiziovane kriminalne grupe.
 
Ninić koji zastupa policijskog službenika Gorana Stamenkovića, koji je jedini osuđen zbog toga što policija nije reagovala te noći na pozive građana, ističe da je paradoks to da su skoro svi učesnici u rušenju javno priznali i opisali svoje učešće, a da se tužilaštvo pravi da to ne vidi.
 
Da je neposredno učestvovao u rušenju, nedavno je priznao i Veljko Belivuk, vođa navijača Partizana kojem se trenutno sudi zbog sumnje da je predvodio kriminalnu grupu koja je počinila sedam ubistava. Belivuk je tokom svog suđenja rekao da je drugi deo ljudi poslao biznismen Zvonko Veselinović.
 
I pored svih ovih priznanja, istraga tapka u mestu. I tu će, prema Ninićevim rečima, ostati i pored Vučićeve izjave.
 
"Nijedan tužilac neće želeti da rizikuje karijeru otvarajući ponovo ovaj predmet", navodi Ninić.
S druge strane, Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije, ističe da u Vučićevoj izjavi ne vidi ništa novo.
 
"On je i ranije govorio da se ponosi izgradnjom Beograda na vodi, kao i to da bi, da su njega pitali, on to izveo u sred dana u skladu sa zakonom. Meni to više zvuči kao klasična politička izjava u kontekstu predizborne kampanje, nego na priznanje krivičnog dela", navodi Lazić.
 
On dodaje da smatra malo verovatnim da će Vučić nakon izjave biti saslušan u tužilaštvu, dodajući da ga ni on sam, da je kojim slučajem zadužen za taj predmet, ne bi pozvao na saslušanje.
  • tarabic

    26.04.2023 16:26
    panta -rej
    sve prolazi, i sve ce doci na svoje mesto, niko jos vecno nije ostao na funkciji. Cekacemo i docekati, pravdu i postovanje zakona.
  • Svi (ni)su isti

    26.04.2023 15:56
    @E
    Pravljenje spiskova - tako radikalski.
  • E

    26.04.2023 12:34
    E
    E zato se cuva spisak svih Sudija Tuzijoca..itd koji Moraju biti procesuirani smenom AV i njegovog Rezima! Nema posle bojali smo se itd! Svako mora odgovarati po zasluzi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.