U Parizu otvorena ekskluzivna izložba „Baskijat x Vorhol“: Kad slikaju četiri ruke (FOTO)

25.04.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Osim što su svojim samostalnim radom postavljali nove paradigme slikarstva i performansa, njihov zajednički rad bio je podjednako plodonosan

U Parizu otvorena ekskluzivna izložba „Baskijat x Vorhol“: Kad slikaju četiri ruke (FOTO)
Žan-Mišel Baskijat i Endi Vorhol - Copyright Profimedia

Njujork je u drugoj polovini 20. veka bio jedna od najznačajnijih umetničkih pozornica sveta, a struje koje su odatle kretale nepovratno su promenile način na koji stvaramo i poimamo različite umetničke forme danas.

Profimedia
 

Dvojica istaknutih predstavnika takvog revolucionarnog, radikalnog talasa bili su Endi Vorhol i Žan-Mišel Baskijat. Osim što su svojim samostalnim radom postavljali nove paradigme slikarstva i performansa, njihov zajednički rad, iako mnogima manje poznat, bio je podjednako plodonosan.

Profimedia
 

Slike sa potpisom oba umetnika

Novootvorena postavka Fondacije Luj Viton, pod nazivom „Basquiat x Warhol. Painting Four Hands“ kreirana je upravo sa idejom da prikaže obiman opus koji su dvojica umetnika zajedno stvarala. Izložba će biti otvorena do avgusta ove godine, a posetioci mogu videti oko 160 radova koji su nastali zajedničkom saradnjom, navodi journal.rs. Među njima se nalazi i osam slika sa potpisom oba umetnika.

Profimedia
 

„Basquiat x Warhol. Paiting in four hands“ je najznačajnija izložba ovog tipa, priređena kako bi obeležila plodotvoran period stvaralaštva čuvenih autora. Ostali eksponati nude dragocen uvid u odnos Vorhola i Baskijata, iz kojeg je proistekao jedinstven zajednički jezik, amalgam njihovog vizuelnog izražaja.

Profimedia
 

Pored brojnih zajedničkih radova dvojice umetnika, na izložbi su postavljeni i radovi drugih istaknutih umetnika koji su definisali umetničku scenu Njujorka tokom osamdesetih godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike