Dostupni linkovi

Počinje proces ujedinjenja Makedonske pravoslavne crkve i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije


"Odluke su donete jednoglasno, bez izuzetaka", rekao je vladika Timotej
"Odluke su donete jednoglasno, bez izuzetaka", rekao je vladika Timotej

Proces integracije Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) počinje u utorak 25. aprila, saopštio je portparol MPC mitropolit debarsko-kičevski Timotej po završetku zasedanja Svetog arhijerejskog sinoda.

Na današnjoj sednici razgovarano je o ujedinjenju sa POA i doneto nekoliko odluka koje se ne mogu saopštavati javnosti jer ih treba usaglasiti sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dodao je on.

"Odluke su donete jednoglasno, bez izuzetaka, a danas je počeo proces integracije POA u MPC-OA", rekao je vladika Timotej.

On je kratko dodao da se odluke koje su donete odnose na podelu eparhija, ali je napomenuo da će one biti poznate javnosti nakon svrstavanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Timotej očekuje da do pune integracije dođe tokom Sabora SPC, koji bi, kako je rekao, trebalo da počne 14. ili 15. maja.

Poglavar POA bio je episkop Jovan Vraniškovski, koji se 2002. godine odvojio od MPC i izjavio da se zalaže za kanonsko jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Sinod MPC je Vraniškovskog smatrao "disidentom", a njegovu crkvu nelegitimnom.

Vraniškovski je tada osuđen na tri godine zatvora. Optužen je i osuđen za proneveru 250.000 evra. U februaru 2015. pušten je iz zatvora zbog primernog ponašanja, a u maju 2015. Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu i drugostepenu sudsku presudu. O problemu registracije POA kao crkve u zemlji, vodio se spor pred sudom za ljudska prava u Strazburu.

Odgovarajući na pitanje novinara, vladika Timotej je rekao da na sednici Sinoda nije bilo reči o administrativnom nazivu MPC – Ohridska Arhiepiskopija.
"Nema šta da se priča, ostaje, bez obzira ko hoće kako da nas zove“, rekao je Timotej i dodao da u Sinodu nema podeljenih mišljenja.

Završetak procesa integracije značio bi i formalno gašenje POA i njeno potpuno priključenje i ujedinjenje sa MPC-OA kao jedinom makedonskom autokefalnom crkvom.

Makedonska pravoslavna crkva-ohridska arhiepiskopija na teritoriji zemlje i u dijaspori organizovana je u 12 eparhija, od kojih je osam u zemlji i četiri u dijaspori.

MPC se posle više od pola veka prošle godine vratila kanonskom jedinstvu sa ostatkom pravoslavnog sveta odlukom Sinoda Vaseljenske patrijaršije, od koje se takođe očekuje da dodeli tomos.

Nakon odluke Vaseljenske Patrijaršije i Patrijarh srpski Porfirije uručio je tomos o autokefalnosti poglavaru MPC-OA g. Stefana, posle zajedničke službe u Beogradu. Time je okončan crkveni raskol započet 1967. godine, kada je MPC jednostrano proglasila autokefalnost od Srpske pravoslavne crkve.

XS
SM
MD
LG