Ivica Dačić: Mi treba da štitimo teritorijalni integritet Ukrajine ili BiH, a oni da glasaju uzdržano, ja to ne razumem 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DOSALIEV SULTAN)

Komitet ministara Saveta Evrope podržao je odluku da otpočne procedura za prijem Prištine u članstvo te međunarodne organizacije, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da sled događaja govori o tome da nije bila reč o normalnoj proceduri, već isključivo o tome da se Priština za nešto nagradi, samo se postavlja pitanje za šta.

„Da li je to nagrada za to što 10 godina nisu formirali ZSO. Pa kako Savet Evrope do sada nije konstatovao da mora da se formira ZSO, jer je potpisala Ketrin Ešton u ime EU“, rekao je Dačić, gostujući na RTS.

On je napomenuo da je ovde prekršen Statut Saveta Evrope, jer nešto što nije država ne može da bude član Saveta Evrope.

Dačić je naveo kako je očigledno da je Nemačka obećala Kurtiju da će ga nagraditi za neku konstruktivnost.

„Ovde se pokazuje ko je miljenik nekih zapadnih zemalja, u ovom slučaju Kvinte. Prekršili su niz pravila, Island se dugo protivio tome. Hteo je da to ostavi Letoniji za sledeće predsedavanje. Onda su tražili hitno da se sazove sa jedinom tačkom dnevnog reda. Taj Komitet ministara se sastao sa jedinom tačkom dnevnog reda i nikada se nije desilo da se saziva u nedelji kada se održava parlamentarna skupština Saveta Evrope“, rekao je Dačić.

To što je njih Kurti uslovio navodnom konstruktivnošću i da hoće da razgovara o ZSO, što je „smešno, licimerno, bezobrazno“.

„U samoj toj diskusiji niko se nije javio za reč, jedino Albanija koja je to predložila. Njih je sramota toga što su predložili, stide se i ograđuju, jer će možda sutra deo neke zemlje biti predložen za Savet Evrope“, kaže Dačić.

Ivica Dačić je gostujući jutros na RTS rekao i da ga je predsednik Aleksandar Vučić pozvao sinoć i da su razmatrali šta da se radi.
„Ukupno ima 46 članica, ali je Rusija sama izašla, Belorusija nije član. Mi moramo da zahvalimo i smatramo ih čvrstim prijateljima – Mađarsku. Od tih zemalja 34 priznaju Kosovo, a ovde 13 zemalja nije glasalo za, 33 su bile za. Mađarskoj želim posebno da zahvalim. To je velika stvar koju je neko uradio, neko ko je priznao Kosovo, a glasa protiv“, navodi Dačić.

On je zahvalio i Azerbejdžanu i Gruziji.

„Svaka čast i duboko smo zahvalni. Veoma je važno što su Španija, Kipar i Rumunija ostale dosledne. Sa druge strane, moram da kažem da nas je Ukrajina neprijatno iznenadila. Cela ova priča se temelji na teritorijalnom integritetu kada je Ukrajina u pitanju. Znate sa kojim naporom glasamo za sve rezolucije, da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom sveta, a kada je reč o našem teritorijalnom integritetu oni su uzdržani. Spoljna politika se bazira na reciprocitetu. To će svakako uticati na naše stavove u budućnosti o teritorijalnom integritetu tih zemalja. To će uticati na naše stavove nadalje“, ističe Dačić.

Jermenija, kako je rekao, nije učestvovala u glasanju, dok je Crna Gora „mogla makar da bude uzdržana, da pokaže makar malo poštovanja prema našim problemima“.

„Moramo i tu da delujemo recipročno. Crna Gora je glasala za prijem Kosova. Trebaće i njima nekada naš glas, sigurno neće moći na njega da računaju. Što se tiče BiH, je l’ bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH? Sada kada neko to pita bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju uzdržano“, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije postavlja pitanje zašto su neke zemlje bile uzdržane.

„Sad mi treba više da štitimo teritorijalni integritet Ukrajine ili BiH, da rušimo naše interese jer rušimo odnose sa Rusijom, a da on iglasaju uzdržano. Ja to ne razumem“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari