Čuvena pesma uklonjena sa plejliste za krunisanje Čarlsa III 1Foto: EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Čuveni škotski bend The Proclaimers, i zvanično je uklonjen sa pripremljene plejliste za predstojeće krunisanje britanskog kralja Čarlsa III, s obzirom na njihove jasne antimonarhističke stavove.

Kako navodi Bi-Bi-Si, pesmu „I’m Gonna Be (500 miles)“ uklonjena je sa liste, nakon pritužbi, vlada Britanije, a dodaje se da se na listi nalaze pesme muzičara poput Bitlsa, Queena, Toma Džonsa, Dejvida Bouvija, Kejt Buš, Emeli Sande i drugih.

Iz Odeljenja za digitalne medije, kulturu, medije i sport saopšteno je da je plejlista „napravljena kako bi odala počast umetnicima iz Britanije i Komonvelta uoči predstojećeg krunisanja“.

Članovi The Proclaimers, odnosno braća Čarli i Kreg Rid, u prošlosti su u javnosti iznosili antimonarhističke stavove, poput pružanja podrške demonstrantu koji je prilikom proglašenja Čarlsa za kralja uzvikivao: „Ko ga je izabrao?“.

Tada je Kreg Rid rekao:

– Mislio sam da taj tip govori umesto mene, a on govori u ime mnoštva drugih ljudi. Ne samo u Škotskoj, već i širom Velike Britanije!

The Proclaimers su svoju pesmu „In Recognition“ sa albuma „Life With You“ iz 2007. godine opisali kao predstavljanje „ogromnog prezira prema ljudima sa levice u ovoj zemlji koji se protive kraljevskoj porodici, a zatim od nje dobijaju počasti“.

Kralj Čarls biće krunisan 6. maja u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari