Dostupni linkovi

OEBS o izborima na severu Kosova: Voditi računa o interesima svih zajednica


Glasačko mesto u Severnoj Mitrovici, 23. april 2023.
Glasačko mesto u Severnoj Mitrovici, 23. april 2023.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je saopštila da nakon lokalnih izbora na severu Kosova treba voditi računa o pravima i interesima svih zajednica koje žive u tom regionu.

Komentarišući izborne rezultate, Džef Bejli (Jeff Bieley), rukovoilac sektora za političke poslove i komunikaciju pri OEBS-u na Kosovu, je za Radio Slobodna Evropa rekao da bi bilo poželjno da sve zajednice u potpunosti učestvuju u izbornim procesima, kako kandidati tako i birači.

Vanredni izbori za gradonačelnike su održani 23. aprila u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, opštinama u kojima Srbi čine većinu. Imajući u vidu da su pripadnici srpske zajednice uglavnom bojkotovali ove izbore, novoizabrani gradonačelnici dolaze iz redova albanske zajednice.

Bejli navodi da je ipak pozitivno to što, uprkos političkim razlikama u stavovima oko održavanja izbora, nije došlo do nepravilnosti ili pokušaja da se poremeti izborni dan.

OEBS, koji je ranije organizovao ili barem nadgledao lokalne i centralne izbore na Kosovu, navodi da ovoga puta niko nije tražio njihovo angažovanje u bilo kom svojstvu.

"OEBS nije imao nikakvu ulogu u omogućavanju održavanja izbora na Kosovu od 2020. Razlog je što je CIK (Centralna izborna komisija) od novembra 2020. dokazao da ima tehničke mogućnosti da održi izbore u četiri opštine na severu Kosova bez operativne podrške OEBS-a", naglasio je on.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izbore 23. aprila je izašlo oko 1.500 birača od preko 40.000 njih sa pravom glasa.

Premijer Kosova Ajbin (Albin) Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani su za malu izlaznost optužili Beograd, koji je podržao bojkot.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su se dogodile "tektonske promene", odnosno "miran politički ustanak srpskog naroda".

XS
SM
MD
LG