Sedenje na podu za duži život

Pojedini stručnjaci veruju da sedenje na podu može imati veliku ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Jedna studija objavljena u „Evropskom žurnalu preventivne kardiologije“ ukazuje da ispitanici koji su mogli uspravno da ustanu iz „turskog seda“ sa poda, bez korišćenja udova ili drugih pomagala za balans, imaju pet do šest puta veću šansu za duži život, nego oni koji taj pokret nisu mogli izvesti.

„Poznato je da su aerobne vežbe važne za zdravlje, ali naše istraživanje ukazuje na to da visok nivo fleksibilnosti, snage mišića i dobra koordinacija tela nisu korisne samo za obavljanje svakodnevnih pokreta, već mogu uticati i na dužinu života,“ objasnio je Klaudio Gil Arauho, vodeći istraživač studije.

Mnogi stručnjaci tvrde da sedenje na podu pomaže u održavanju ravnoteže, jačanju abdomena, istezanju kukova, poboljšava fleksibilnost i mobilnost. Može da pospeši rad pojedinih mišića, čak i kada se aktivno ne koriste.

Pojedini dodaju da oni koji sa poda mogu ustati bez previše napora, najčešće imaju dobro zdravlje kostiju i mogu održavati balans. Ustajanje sa poda nekoliko puta na dan može smanjiti rizik od gubljenja ravnoteže i padanja u kasnijim godinama, što je jedan od glavnih uzorka ozbiljnih povreda kod osoba preko 65 godina.

Postoji nekoliko načina za sedenje na podu, ali najvažnije je da kičma bude ispravljena i da ne dolazi do žuljanja ili bola u zglobovima. Ako je moguće, dobro je imati stabilan naslon iza sebe, kako bi se izbeglo savijanja vrata. Takođe, dobro je postaviti malo jastuče ili ćebe na podlogu, kako ne bi došlo do mogućeg bola i neudobnosti zbog tvrde površine.

Nije potrebno potpuno izbaciti stolice iz doma, ali promeniti poziciju nekoliko puta na dan i sedeti na podu može biti vrsta vežbe, koja ne zahteva opremu, napor, a ni obraćanje pažnje na tehniku. Učestalo „aktiviranje“ zglobova i mišića na različite načine, čak i kroz male, svakodnevne pokrete, može postati nova navika koja na duže staze može pozitivno uticati na telo.

Mnogi veruju da je sedenje na podu jedan od razloga zašto stanovnici Japana u proseku imaju veoma dugačak životni vek. Tradicionalni domovi su dizajnirani tako da se uvek sedi na podu ili na veoma nisko postavljenim jastucima ili nameštaju. Smatra se da ustajanje sa poda i menjanje pozicije oko dvadeset do trideset puta na dan bez napora, čak i za starije ljude, može poboljšati zdravlje kostiju i održavati fleksibilnost, bez obzira na godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.