Srbi neće Kurtijeve izbore: Nigde nikoga na glasanju, samo Kurtijevi policajci

Iz Srpske liste su poručili građanima da danas ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija.

Danas se na severu Kosova i Metohije održavaju izbori u četiri opštine sa srpskom većinom, na kojima Srbi ne učestvuju! Kontejneri koji zamenjuju biračka mesta otvoreni su jutros u sedam sati, a oko njih su raspoređeni pripadnici takozvane kosovske policije. Na ulicama, koje su praktično puste, su patrole KFOR-a.

14.30 – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom održavanja izbora na severu KiM u kojima Srbi ne učestvuju, da je „ovo dan kada je poslednji evropski geto legalizovan i legitimizovan“.

13.30 – Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da se na prstima jedne ruke mogu prebrojati Srbi koji su izašli na lažne izbore na severu KiM i poručio ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji da će „Sever uvek biti srpska zemlja“.

13.15 –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je do tog trenutka na izborima, koji se danas održavaju na severu Kosova i Metohije izašlo svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno.

„Danas se održavaju izbori za okupacionog gaulajtera na severu Kosova i Metohije. Nameravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan ili dva odsto glasova, koji ne žive na severu KIM. I za sve to tražili su naše odoborenje i našu saglasnost, a ja sa ponosom moram da vam kažem, da je do ovog trenutka izašlo svega nekoliko Srba, nisam preterao, svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno“, rekao je Vučić u svom obraćanju na obeležavanju Dana žrtava genocida NDH u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

11.30 – Centralna izborna komisija saopštila je podatke o izlaznosti u četiri opštine na severu Kosova i Metohije do 11.00 sati. U Leposaviću je do 11.00 sati glasalo 28 birača (0.21 odsto). U Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 65 birača (1osto). U Zvečanu je glasalo 29 ljudi (0.41 odsto), a u Severnoj Mitrovici 191 birač (1.05 odsto).

8.17 – Tzv. kosovska policija saopštila je da sprovdi operativni plan sa ciljem pružanja bezbednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

8.00 – Biračka mesta obezbeđuje kosovska policija. Pre otvaranja, biračko mesto posetili su vojnici francuskog kontingenta Kfora.

Članovi izborne komisije ne govore ni srpski ni engleski jezik, javlja dopisnik Tanjuga.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, a Srpska lista je još ranije pozvala narod na severu Kosova da bojkotuje izbore.

Iz Srpske liste su tada poručili građanima da danas ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija, čiji je, dodaju, jedini cilj da sprovođenjem ovih izbora protera Srbe sa severa Kosova i Metohije.

Od deset kandidata, koliko je prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan dolazi iz srpske zajednice, a reč je o Slađani Pantović, kandidatkinji za predsednicu opštine Zvečan. Srpska lista, koja je do sada osvajala najveće poverenje građana na Kosovu i Metohiji, odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra prošle godine napustili privremene prištinske institucije nisu ispunjeni, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa. Biračka mesta zatvaraju se u 19.00 časova.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.