"Ovo putovanje posvećujem preminuloj supruzi": Šezdesetogodišnji Zoran Stanković iz Bora krenuo biciklom za Lisabon 1Foto: Zoran Stanković

Boranin Zoran Stanković, biciklom je jutros krenuo na put duži od 8.000 kilometara, a krajnja destinacija je Lisabon u Portugalu. Za Danas kaže, “to putavanje je posvećeno njegovoj preminuloj supruzi Dragani, sa kojom je u tom gradu proveo najlepše trenutke, a planirali su i da tamo kupe garsonjeru”.

Kako je on kazao za Danas, Portugal i Lisabon u njegovom životu zauzimaju posebno mesto, pošto je najlepše trenutke svog zajedničkog  života sa suprugom, upravo proveo u ovoj zemlji i gradu.

“Supruga mi je preminula pre nekih godinu i po dana, a u Lisabonu smo proveli najlepše dane zajedničkog života. Uzeo sam program čekanja penzije, koje je moguće u Ziđinu, tako da sada imam slobodnog vremena, i rešio sam da odem do Lisabona i da putovanje posvetim njoj”, objašnjava Stanković, razloge zbog kojih se odlučio na ovu avanturu..

O Portagulu i Lisabonu, Zoran je u svom blogu napisao “da je to oduvek bio grad dolazaka i odlazaka”.

"Ovo putovanje posvećujem preminuloj supruzi": Šezdesetogodišnji Zoran Stanković iz Bora krenuo biciklom za Lisabon 2
Foto: Zoran Stanković / Privatna arhiva

“Stanovnici Lisabona su navikli na različitosti i prihvataju ih sa razumevanjem. Teško je, u stvari, naći lisabonsku porodicu čiji se bar jedan član nije vratio iz daljine ili se upravo nalazi tamo. Živeti sa različitostima je deo njihove kulture”.

Prema rečima našeg sagovornika, u međuvremenu je shvatio da možda može da nadogradi putovanje, tako da i šira zajednica ima koristi od toga.

“Onda sam rešio da dok putujem, razgovaram sa običnim ljudima, iz zemalja EU, i da pokušam da napravim razliku u načinu životu tamo i života u Srbiji”, objašnjava on.

Stanković kaže da će truditi da ide kroz sela i manja mesta, da mu cilj nisu poznate turističke destinacije, ali koje će svakako obići.

“Obilaziću mesta koja nisu toliko popularna, a voleo bih da razgovaram sa ljudima koji žive u njima. Da vidim kako oni to žive, a da njima ispričam o životu kod nas”, ističe Stanković.

Sagovornik Danasa je jutros, u četvrtak 20. aprila, nešto pre zore, krenuo put Lisabona, a kako on kaže maršruta je sledeća.

“Prvo idem do Milanovca, zatim uz Dunav do Banovca, pa skelom pređem do Gradišta, a onda idem Kovin – Pančevo – Beograd”, objašnjava naš sagovornik.

Stanković kaže, da će u Beogradu ostati do 1. maja, zbog lošeg vremena, a da nakon toga nastavlja ka Zagrabu.

“Tamo ću prespavati kod prijatelja, a zatim idem za Maribor, Bazel, Pariz, Bordo, Bilbao, Porto i na kraju, ako sve bude kako treba, dolazim u Lisabon. To je put od 4.400 kilometara, a za Srbiju se vraćam južnom stranom, preko Španije i Italije do Barija, a onda trajektom do Crne Gore. Iz Crne Gore krenuću put Srbije za Bor, odakle sam putovanje i počeo. Tu je put nešto kraći, i dug je oko 4.000 kilometara”, kaže Zoran Stanković iz Bora.

Putovanje od Bora do Lisabana i nazad do Bora, prema rečima Stankovića, trajaće oko četiri meseca, a sa sobom je poneo i opremu za spavanje, i sve šta mu je potrebno.

“Poneo sam šator i vreću, planiram da idem polako, pošto ne žurim nigde, a i niko me ne juri. Takođe i ne kasnim, tako da ću spavati gde se zateknem, osim ako me ne “uhvati” loše vreme, onda ću uzeti smeštaj u hostelu”, objašnjava naš sagovornik.

"Ovo putovanje posvećujem preminuloj supruzi": Šezdesetogodišnji Zoran Stanković iz Bora krenuo biciklom za Lisabon 3
Foto: Zoran Stanković / Privatna arhiva

Sredstva za put su uglavnom njegova, a jedan deo novca obezbedili su njegovi prijatelji, koji su i sponzori ovog putovanja.

Prema rečima Zorana Stankovića, pripreme za ovo putovanje počele su mnogo ranije, a pola godine je proveo u teretani, da održi kondiciju i zdravlje.

“Krvna slika mi je odlična, srce zdravo, tako da sam fizički potpuno spreman za ovo putovanje. Teretanu sam posećivao da održim kondiciju pošto nije bilo vreme za vožnju bicikla”, objašnjava Zoran.

On je i ranije vozio bicikl do Žagubice, do Stola, Zaječara, Beograda, a kako kaže za Danas “prošao je biciklom, gotovo celu Srbiju”.

Zoran se javio sa Homolja, i u kratkom obraćanju je kazao da je mnogo hladno, ali bez obzira na sve, on je stigao u Donji Milanovac, a zatim put nastavlja za Golubac gde će prenoćiti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari