Svet

0

Ambasador Šestović: Oko 100 srpskih državljana u Sudanu, evakuacija trenutno nije moguća

Izvor: RTS

Ambasador Šestović: Oko 100 srpskih državljana u Sudanu, evakuacija trenutno nije moguća

Izvor: Beta / Marwan Ali

U Sudanu je oko 100 državljana Srbije, oko 30 njih želi da se evakuiše, ali to u ovom trenutku nije moguće, kaže za RTS ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović. Poziva građane u Kartumu da se pridržavaju svih apela i da se ne udaljavaju od mesta prebivališta.
U Sudanu, uprkos ponovo dogovorenom primirju, borbe ne prestaju. Dve zaraćene vojne frakcije za sada ne mogu da dogovore prelazak zemlje na civilnu vlast, piše RTS.
 
Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović izjavio je da se najžešće borbe vode u Kartumu, oko generalštaba u centru grada, aerodroma i predsedničke palate, gde i živi najveći broj srpskih državljana, koji su na spisku za evakuaciju. 

"Sve je teže nabaviti osnovne životne namirnice. To je problem sa kojim se suočavaju svi stanovnici Kartuma. Dobar deo stranih državljana odlazi iz Kartuma. Naša procena je da je do 100 srpskih državljana u Sudanu", navodi ambasador.

"Evakuacija složen proces"

Prema njegovim rečima, svi kapaciteti su angažovali u cilju da se zaštite, kao i da se pomogne našim državljanima. 

"Sve zemlje planiraju evakuaciju svojih državljana, ali znaju da to u ovom trenutku nije moguće. Najvažnije je u ovom trenutku i naši i strani državljani budu na bezbednom i da čekaju rezultat diplomatskih napora u cilju prekida neprijateljstava", kaže Šestović.

Ističe i da je evakuacija složen proces, koji zahteva visoku koordinaciju i učešće svih. "Nadamo se da će do toga doći što pre jer se humanitarna situacija pogošava", navodi amabasador Srbije u Egiptu.

O situaciji u Sudanu šef srpske diplomatije razgovarao je sa francuskom koleginicom i zamolio za pomoć oko evakucaije naših državaljana koji žele da se vrate jer, kako je rekao, Srbija nema mogućnosti da to sama uradi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR