NASA demantovala da je bljesak na nebu iznad Kijeva od satelita koji se srušio

NASA je saopštila da bljesak iznad Kijeva nije izazvan usled pada satelita koji bi trebalo da se sruši na Zemlju, kao što je prvobitno tvrdila ukrajinska vojna administracija.
Šef gradske vojne uprave Kijeva Sergej Popko rekao je, pozivajući se na "preliminarne podatke" da je misteriozni bljesak uočen na nebu iznad grada oko 22 sata po lokalnom vremenu, bio posledica pada satelita NASA-e, prenosi ukrajinski Kanal 24.
Odmah nakon bljeska uključila se uzbuna za vazdušnu opasnost kako bi se sprečile povrede od bilo kakvih sumnjivih otpadaka, dok PVO "nije bio u funkciji".
"Prema preliminarnim podacima, ovaj fenomen je rezultat pada svemirskog satelita na Zemlju", rekao je on u postu na Telegramu.
 
U međuvremenu, i Ukrajinska svemirska agencija potvrdila je da je došlo do "visokoenergičnog akustičnog događaja" nad teritorijom Ukrajine.
 
"Događaj je verovatno vezan za ulazak kosmičkog tela u guste slojeve atmosfere. Informacija se razjašnjava", piše u poruci na sajtu Glavnog centra specijalne kontrole.
 
NASA je ranije ove nedelje saopštila da će njen penzionisati satelit Resiod 300 kilograma, koji je bio korišćen za posmatranje solarnih baklji, ponovo ući u atmosferu u sredu. Rečeno je da se očekuje da će većina letelice izgoreti kroz putovanje atmosferom.
 
"Rizik od povrede po bilo koga na Zemlji je prilično nizak, otprilike jedan prema 2.467", navodi NASA u blogu.
 
Kancelarija NASA-e za komunikacije je, međutim, rekla za BBC da je satelit još bio u orbiti u vreme kada je bljesak prijavljen iz Ukrajine, dodajući da su američko odeljenje odbrane i američka svemirska agencija nastavili da prate Resi.
Astronom Džonatan Mekdauel je takođe tvitovao u četvrtak da bljesak iznad Kijeva nema "ništa sa ponovnim ulaskom Nasinog satelita u atmosferu". On je rekao da se orbita satelita ne nalazi čak ni "hiljadama kilometara od Ukrajine", dodajući da su šanse da uđe u Kijev "ravne nuli".
 
Astronom je rekao je su sateliti agencije NASA na putu ponovnog ulaska u atmosferu obično uključivali Južnu Ameriku, severnu Afriku, centralnu Aziju i Kinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija