20. april  2023. 06.14  →  23.46 | Izvor: Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Danska i Holandija doniraju 14 tenkova Kijevu, Stoltenberg: Ukrajini je mesto u NATO

KIJEV, MOSKVA, VAŠINGTON -

Rat u Ukrajini – 419. dan.Danska i Holandija će zajedno donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2, saopštile su te dve zemlje. Tenkovi Leopard 2A4, koji će biti kupljeni od treće strane i obnovljeni, trebalo bi da budu isporučeni u prvom kvartalu 2024, navele su dve zemlje u zajedničkom saopštenju, preneo je Rojters.

"To je apsolutno ključno za nadu da Evropa bude mirna i bezbedna, da ne dozvolimo Ukrajincima da ratuju sami", izjavio je vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je boravio u prvoj poseti Kijevu od napada Rusije na tu zemlju, u znak podrške Ukrajini dok se priprema za kontraofanzivu.

ukrajinski, vojnici, ukrajina, rusija, rat

Stoltenberg je odao poštu ukrajinskim vojnicima koji su poginuli u ratu i pregledao oštecenu rusku vojnu opremu izloženu na centralnom trgu u Kijevu, izjavio je Rojtersov fotoreporter.

Severnoatlantska alijansa je podržala Ukrajinu tako što su njene države članice poslale oružje toj zemlji, ali ne i vojnike.

Ruska federalna služba (FSB) izgleda sprovodi "opsežnu reviziju domaćih bezbednosnih organa", izveštava američki istraživački centar Institut za proučavanje rata, preneo je birtanski list "Gardijan".

Agencija TAS S je javila juče da FSB i Glavna uprava Službe bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MVD) sprovode masovne provere u Upravi unutrašnjih poslova Centralnog okruga Moskve i nekoliko moskovskih okružnih policijskih kancelarija poslednjih nekoliko sedmica zbog "curenja podataka iz ruskih bezbednosnih snaga na zahtev ukrajinskih državljana".

Ruski mediji su javili i da su osumnjičeni policajci odali lične podatke o ruskim bezbednosnim snagama stranim individuama, od kojih su neki državljani Ukrajine.

U moskovskim policijskim upravama sprovedene su racije, a uhapšeno je ili otpušteno više istaknutih članova rukovodstva Rosgvardije (Ruske nacionalne garde).

Ruska vojska je pokrenula video kampanju kako bi privukla više profesionalnih vojnika da se bore u Ukrajini, izazivajući one koji su zainteresovani da pokažu da su "pravi muškarci" i zamene ležerni civilni život za bojno polje, preneo je Rojters.

Reklama, koju prati uzbudljiva muzika, objavljena je nakon izveštaja Britanske vojne obaveštajne službe i ruskih medija koji sugerišu da Moskva želi da regrutuje do 400.000 profesionalnih vojnika na dobrovoljnoj bazi kako bi ojačala svoje snage u Ukrajini.

Oglas je do sada objavljen na velikim ruskim društvenim mrežama.

Nuklearna elektrana Zaporožje  na jugu Ukrajine koju je Rusija zauzela prošle godine prestaće da koristi nuklearno gorivo proizvedeno u SAD što pre, rekao je Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom koja je sada zadužen za nuklearku, preneo je Interfaks.

Karča je rekao je da se u rezervma nalazi gorivo proizvedeno u SAD za oko četiri godine, ali da će rusko rukovodstvo tražiti da se to gorivo zameni ruskim što pre jer smatra svoju tehnologiju superiornijom.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi, uglavnom izgrađena u sovjetsko vreme, prvobitno je koristila rusko nuklearno gorivo, ali je Ukrajina postepeno prešla na snabdevanje iz Vestinghausa nakon prvog sukoba sa Rusijom 2014. godine.

23.45 - Bela kuća: SAD nizu označile Vagner kao "stranu terorističku organizaciju"

SAD nisu označile rusku privatnu vojnu grupu Vagner kao "stranu terorističku organizaciju" uprkos njenim akcijama u Ukrajini, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

21.34 - "Pravda": Oko 20 republikanskih senatora traži kraj slanja pomoći Ukrajini

Oko 20 republikanskih senatora spremila je zajedničko pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem će da zatraže kraj slanja pomoći Ukrajini u sadašnjem formatu, prenela je danas "Ukrajinska pravda".

19.33 - Brnabić: Nismo neutralni po pitanju rata u Ukrajini, tražimo iste principe i za Kosovsko i Metohiju

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas u Dablinu da Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini i da je jasno osudila rusku invaziju.

15.05 - Poljska: EU da privremeno zabrani uvoz nekih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus izjavio je danas da, pored žitarica, EU treba da privremeno zabrani i uvoz ukrajinskog mleka, živine, meda i drugih prehrambenih proizvoda.

14.32 - Putin: Narod u novim ruskim regionima se godinama borio da bude uz Rusiju

Ljudi u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, dugi niz godina se bore za pravo da budu sa Rusijom, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

14.08 - Stoltenberg: Ukrajini je mesto u NATO-u

Budućnost Ukrajine je u NATO-u, izjavio je danas generalni sekretar vojne alijanse Jens Stoltenberg tokom svoje prve posete toj zemlji od početka ruske invazije.

11.00 - Mađarska zabranila i uvoz meda i pojedinih mesnih prerađevina iz Ukrajine

Mađarska je zabranila uvoz pojedinih mesnih prerađevina i meda iz Ukrajine, pored zabrane uvoza žitarica, koja će biti na snazi do 30. juna, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

10.18 - Danska i Holandija će donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2

Danska i Holandija ce zajedno donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2, saopštile su danas te dve zemlje.Tenkovi Leopard 2A4, koji će biti kupljeni od treće strane i obnovljeni, trebalo bi da budu isporučeni u prvom kvartalu 2024, navele su dve zemlje u zajedničkom saopštenju, preneo je Rojters.

09.33 - Pakistan prvi put od Rusije naručio sirovu naftu po sniženoj ceni

Pakistanski ministar za naftu Musadik Malik saopštio je da je njegova zemlja prvi put od Rusije naručila sirovu naftu po sniženoj ceni.

07.00 - Češki predsednik: O članstvu Ukrajine u NATO-u tek kad se završi rat

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je da članice NATO-a mogu da razmatraju članstvo Ukrajine u vojnoj alijansi tek nakon zavreštka konlfikta.

06.52 - EU: Zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica u 5 država koje se graniče sa Ukrajinom

Evropska komisija namerava da do 5. juna uvede zabranu na uvoz žitarica iz Ukrajine u pet država EU koje se graniče sa Ukrajinom pod uslovom da te države povuku svoje, pojedinačne zabrane, izjavio je rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Tagovi
Srodne vesti