Dostupni linkovi

Petoro crnogorskih poslanika bivše vlasti ostalo bez imuniteta


Poslanici Suzana Pribilović, Dragica Sekulić, Damir Šehović, Predrag Bošković i Ivan Brajović
Poslanici Suzana Pribilović, Dragica Sekulić, Damir Šehović, Predrag Bošković i Ivan Brajović

Skupština Crne Gore ukinula je 19. aprila imunitet za pet poslanika, koje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da su zloupotrijebili položaj prilikom dodjele stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima.

Bez imuniteta ostalo je troje poslanika opozicionih, Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković, Dragica Sekulić i Suzana Pribilović i dva Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović i Damir Šehović.

Za skidanje imuniteta glasali su poslanici parlamentarne većine predvođeni proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i pokretom URA, koja je avgusta 2020. smijenila trodecenijsku vlast DPS, čiji je koalicioni partner godinama bio SD.

Krivične prijave podnio je prije pola godine premijer Dritan Abazović, koji tvrdi da su u periodu od 2016. do 2020. godine oštetili državu za oko dva miliona eura.

Petoro poslanika su kao ministri bili u Vladinoj Komisiji za stambena pitanja koja je osim članovima Vlade, stanove i kredite dijelila i predstavnicima drugih grana vlasti - poslanicima, sudijama i tužiocima.

Oni su imali mogućnost da stanove, na primjer, kupe po pet puta nižoj cijeni od tržišne. Uz to su mjesečne rate, u zavisnosti od slučaja, iznosile od 30 do 100 eura.

Postupajući po Abazovićevoj prijavi tužilaštvo je u decembru 2022. zatražilo ukidanje poslaničkog imuniteta, navodeći da postoji osnov sumnje da su suprotno propisanim kriterijuma donosili odluke i time počinili krivično djelo zloupotrebe položaja.

Krivičnim zakonikom Crne Gore za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Prijavom premijera obuhvaćeno je još sedam osoba, među kojima i četiri bivša ministra. Njih, međutim, ne štiti imunitet od krivičnog gonjenja.

Ćalović Marković
Ćalović Marković

Abazović tvrdi i da je DPS uništio dio dokumentacije o dodjeli stanova i kredita, kao i tonske snimke sa sjednica Vlade od 2010. do 2020. godine.

I direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković, dok je bila na čelu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou 2021. godine, saopštila je da je arhiva većinom uništena.

Ona je tada navela da je posljednjih deset godina iz državnog budžeta potrošeno oko 25 miliona eura na rešavanje stambenih pitanja 175 funkcionera i 405 nižih činovnika.

XS
SM
MD
LG