Svet

Sreda, 19.04.2023.

12:35

I Bugarska: Prinuđeni smo

Bugarska uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izuzev tranzitne robe.

Izvor: Tanjug

I Bugarska: Prinuđeni smo
Foto: Profimedia

To je saopštio premijer u tehničkom mandatu Galab Donev na početku današnje sednice vlade.

"Protekle godine, protivno prvobitnoj ideji, znatna količina prehrambenih proizvoda ostala je u zemlji i izazvala problem. Ako se ta tendencija zadrži ili pojača, moguće je doći do izuzetno ozbiljnih posledica po bugarski biznis. Prinuđeni smo da usvojimo ovu nacionalnu meru, jer evropski organi još uvek razmatraju adekvatnu meru. Računamo da će Brisel čuti i razumeti stavove Bugarske, Poljske, Češke i Slovačke. Ostajemo solidarni sa Ukrajinom, međutim, bankrot bugarskih poljoprivrednika ni na koji način neće doprineti njenom cilju“, izjavio je Donev, prenosi Radio Bugarska.

Predstavnici Poljske i Ukrajine razgovarali su u ponedeljak o zabranama centralnih vlasti zemalja istočne Evrope za uvoz ukrajinskog žita kojima žele da zaštite svoje poljoprivrednike od uticaja priliva jeftinijeg ukrajinskog žita.

Zabranu su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka.

Pročitajte više:

Niz se nastavlja: Još jedna zemlja se pridružila zabrani

EU besna: Ne može ovako

"Zabrana je potpuna"; "Neprihvatljivo"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

7 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: