Da li Dačić zamajava domaću javnost, trudeći se da ostavi utisak da krši Ohridski sporazum? 1Foto FoNet Milica Vučković

Član 4. stava 2. Sporazuma o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine od 27. februara ove godine, u Ohridu, na koji su lideri Kosova i Srbije dali saglasnost, a nakon toga gotovo svi međunarodni predstavnici jasno isticali da nema više povratka i izbegavanja postignutog dogovora – glasi da se Srbija neće protiviti učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije.

Imajući u vidu da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, pre nego što je saznao da tema članstva Kosova u Savet Evrope danas neće ni biti na dnevnom redu u Strazburu, izjavio da ipak putuje tamo kako bi pokušao da spreči članstvo Kosova u tu evropsku instituciju, postavlja se pitanje – čemu takve izjave ministra spoljnih poslova, imajući u vidu da je Srbija, pre samo nepuna dva meseca pristala na međunarodni mirovni sporazum?

– Šta će se naći na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope određuje Komitet ministara prostom većinom. To znači da Srbija sama ne može nikako da odlučuje o tome. Tako izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića meni više izgleda pucanj u prazno, usmeren isključivo za domaću publiku – kaže za Danas Sofija Popović, novinarka portala EWB.

Ministar spoljnih poslova izjavio je najpre da neće otići u Strazbur, povodom 20. godišnjice prijema Srbije u članstvo SE, jer su postojale naznake da će Kosovo sutra biti primljeno u Savet Evrope.

Međutim, on je tu odluku promenio potom izjavom da ide u Strazbur i da će pokušati da spreči takav ishod.

Na kraju je i otputovao u Strazburu i odande izjavio da je trenutno izvesno da prijem Kosova u Savet Evrope neće biti na dnevnom redu sutrašnje sednice Komiteta ministara u Strazburu.

Od maja prošle godine, pokašnjava Sofija Popović, kada je Kosovo predalo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, više puta do sada to pitanje nije se našlo na dnevnom redu Parlamentarne skupštine.

To nije bilo predmet rasprave ni tokom zimskog zasedanja na početku ove godine.

– Tada su i pojedini zapadni zvaničnici sugerisali da bi odbijanje implementacije ZSO moglo da dovede do blokade u obezbeđivanju većine za članstvo u SE. Kako su tada mediji izveštavali, najmoćnije zemlje Evrope poput Nemačke i Francuske bile su protiv stavljanja tog pitanja na agendu, a to su donekle i pokazale izjave njihovih ambasadora na Kosovu iz tog perioda – kaže naša sagovornica.

Da li Dačić zamajava domaću javnost, trudeći se da ostavi utisak da krši Ohridski sporazum? 2

Utisak je, napominje, da će se od Prištine, kao i od Srbije, zaista tražiti napredak u implementaciji evropskog plana, pre započinjanja procedure članstva u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Osim što napominje da joj izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića više izgleda pucanj u prazno, usmeren isključivo za domaću publiku, ona ističe da navodi da ta izjava dolazi neposredno pre početka prolećnog zasedanja i u trenutku kada je već poznato da se o članstvu Kosova u SE neće razgovarati, pojačava taj utisak.

Prema njenim rečima, ovo nije prvi put da srpski zvaničnici “prete” nekom vrstom opstrukcije rada SE zbog članstva Kosova.

– Nakon susreta nemačkog kancelara Olafa Šolca i Aleksandra Vučića iz maja prošle godine, tokom ni malo prijatnog obraćanja medijima, nemački kancelar rekao je da je Nemačka stava da Srbija ne bi trebalo da napusti SE ukoliko Priština aplicira za članstvo. Prema toj izjavi, može se zaključiti da je i tada zvanični Beograd pokušao sa “pretnjama” koje kao što vidimo nisu urodile plodom – zaključuje Sofija Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari