Dostupni linkovi

Fox će platiti 787,5 miliona dolara da izbjegne tužbu za klevetu o izborima


Naslovna vijest o tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu ispred studija TV kuće Fox Newsa u New Yorku, novembar 2018.
Naslovna vijest o tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu ispred studija TV kuće Fox Newsa u New Yorku, novembar 2018.

Američka televizijska kuća Fox News platit će 787,5 miliona dolara kompaniji Dominion koja proizvodi elektronske mašine za glasanje, nakon sporazuma kojim je u utorak u posljednji trenutak izbjegnuta tužba protiv te televizije.

Fox News televizija je u svojim objavama tvrdila da je Dominion učestvovao u "krađi glasova" da bi na američkim predsjedničkim izborima 2020. izgubio Donald Trump.

"Drago nam je što smo postigli rješenje u našem sporu s firmom Dominion Voting Systems", navodi se u saopštenju ovog omiljenog kanala američkih konzervativaca 18. aprila, ubrzo nakon što je sudija u državi Delaware objavio sporazum strana.

TV kanal je takođe rekao da "prima k znanju sudsku presudu koja je utvrdila da su određene tvrdnje o Dominionu lažne". Sudija je u nalogu od 31. marta rekao da je "kristalno jasno da nijedna tvrdnja o Dominionu na izborima 2020. (nije) istinita".

"Laži imaju posljedice", rekao je advokat Dominiona Justin Nelson, najavljujući iznos koji je Fox News pristao da plati: 787,5 miliona dolara.

Kompanija koju brani prvobitno je potraživala 1,6 milijardi dolara.

Ovaj sporazum spašava biser medijske imperije Ruperta Murdocha od "suđenja vijeka za klevetu" kako to opisuje New York Times, a Murdocha (92) spašava obaveze da svjedoči na sudu.

Čak i prije nego se našao pred sudom, postupak je bio sraman za Fox News. Objavljeni su razmijenjeni e-mailovi i SMS poruke iz novembra 2020. koji su pokazale da zvijezde te kuće, čak i Murdoch, jedva da vjeruju u scenario lažiranih izbora, ali su ipak eter preplavili tvrdnjama da je tako.

Suđenje se sa nestrpljenjem iščekivalo u Sjedinjenim Državama, gdje se na njega gledalo kao na test za granice slobode izražavanja, zagarantovane Prvim amandmanom na Ustav, kao i na borbu protiv dezinformacija.

Dominion, pomoću čijih se mašina glasalo u 28 od 50 država SAD-a tokom predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden, bio je omiljena meta Fox Newsa, bliskog bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, Ovaj medij je opširno i bez dokaza optuživao tu firmu da je korištena za namještanje glasačkih listića, piše AFP.

Mnogi glasači Trumpa i danas vjeruju da su na izborima pokradeni, a 6. januara 2021. godine su hiljade njegovih pristalica napale Kapitol da bi spriječile potvrđivanje rezultata izbora održanih u novembru 2020.

XS
SM
MD
LG