Vesti

UNS: Tužilaštvo da utvrdi da li je uzbunjivač iz afere 'starter' bio prisluškivan

Izvor: Beta

UNS: Tužilaštvo da utvrdi da li je uzbunjivač iz afere 'starter' bio prisluškivan
Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi da li su i po čijem nalogu bili praćeni telefonski razgovori radnika obezbeđenja firme Subotica-trans koji je po navodima UNS, dobio otkaz jer je medijima dostavljao informacije od javnog značaja u aferi "starter".

Iz udruženja su naveli da su "zaprepašćeni" zbog otpuštanja radnika A.I. koga po navodima UNS, direktor Subotica-transa Dejan Ljubisavljević sumnjiči za dostavljanje informacija o toj aferi novinaru Branku Žujoviću.

"Neprihvatljivo je da radnik obezbeđenja dobije otkaz zato što ima kontakt novinara u telefonu. Ukoliko je davao informacije od javnog značaja, treba da bude zaštićen zakonom o zaštiti uzbunjivača a svi koji su odgovorni za kupovinu opreme za Subotica-trans po višestruko većoj ceni od stvarne, o čemu je Žujović objavio seriju istraživačkih tekstova, treba da odgovaraju", piše u saopštenju UNS.  

Javno preduzeće Subotica-trans ranije je kupilo uređaj za pokretanja motora teških vozila za nešto manje od 1,2 miliona dinara iako takav "starter" u maloprodaji košta oko 70.000 dinara. 

Posle kritika javnosti, direktor tog preduzeća Dejan Ljubisavljević objavio je da je uređaj vraćen dobavljaču dok je uprava Subotica-transa utvrdila da su prilikom nabavke tražili "starter" starije generacije, a da im je isporučen drugi.