Snima se film „Nedelja“ o Džeju Ramadanovskom

U toku je snimanje igranog filma „Nedelja“, o životu popularnog pevača Džeja Ramadanovskog. Ovo delo režira Nemanja Ćeranić po scenariju Stefana Boškovića. Uloge tumače Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Maša Đorđević, Milica Janevski, Stojsa Oljačić, Bajram Severdžan, Nela Mihajlović.

Direktori fotografije su Aleksandar Karaulić i Predrag Gavrilović, scenograf je Zoran Jokić, za kostime je zadužen Nebojša Lipanović, a za masku i šminku Tijana Draguljević.

Priča prati život popularnog pevača Džeja Ramadanovskog od 1976. do 1992., odnosno od njegove najranije mladosti do ulaska u muzičke vode. Džej je dorćolski dečak, neverovatno šarmantan i velikodušan. Plemenit u namerama i baksuzan, što je razlog zbog čega je deo mladosti proveo u popravnim domovima, iz koje tačke i kreće priča. Džej je u domu, nedeljom, kada se cela porodica okuplja. Potisnuta tuga je okidač za njegovu motivaciju da postane „neko važan“. On ne zna kako to da postane niti zna čime bi se bavio. Pevanje mu je tek usputna zabava.

Džej je narator filma koji nas vodi ne samo kroz svoj život, nego i kroz život Dorćola u tom periodu. Taj svet je bogat, duhovit, tužan i radostan, pun života i duha. Džej je najveći deo vremena provodi na ulici. Ulica za njega predstavlja ambijent važniji od škole, od kuće. Na ulici je odrastao, sticao vaspitanje, rešavao moralne dileme, nalazio prijateljstva i gubio ljubavi.

Ramadanovski je imao prilično teško detinjstvo. Često je odbijan i odbacivan od društva, poznanika, čak i najbliže porodice. Njegov snažan, vedar i nepokolebljiv duh se nije slomio, već je njegovo teško detinjstvo upravo uslovilo kasnije i njegovo muzičko stvaralaštvo, zbog čega je i ono ostalo autentično nasleđe. Mnogo više vremena i koncentracije troši na šibicarenje i dorćolske kockarske igre – krleč i barbut. Na ulici upoznaje Ninu, plavu devojku – princezu Dorćola za kojom će kao klinac izgubiti glavu, dok kasnije ne nađe ljubav svog života, romkinju Nadicu, koju će oženiti i s kojom će imati decu.

Džej upoznaje Marinu Tucaković i Futu u trenutku kad pravi društvo prijatelju koji treba da im proda jakne. Tada Marina i Futa sasvim slučajno čuju Džeja kako peva i potpuno polude za njim. Od 1987. njegova karijera se razvija i raste popularnost, ali Džej ništa ne menja u svom karakteru, dok se svi oko njega menjaju. Poseban akcenat u filmu je odnos između Džeja i njegovog brata Isa lere Džambe koji je tada važio za jednog od vodećih mangupa, koji je samo nestao s lica zemlje. Za Džeja je porodica predstavlja nukleus iz kog sve nastaje i suština gotovo celog filma jeste porodična drama prikazana kroz njenu disfunkcionalnost da bi se ponovo konektovala.

Film se snima na lokacijama u Beogradu (Dorćol) i Pančevu. Prva klapa je pala 14. marta, a plnirano je da snimanje bude završeno do 10. juna ove godine. Producenti filma su Telekom Srbija i Pelicula Production.

Projekat je podržan na konkursu FCS u kategoriji „Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova“. U obrazloženju komisije stoji da je to: „Uzbudljiva priča o životu Džeja Ramadanovskog, smeštena u kontekst prohujalog vremena koje budi nostalgiju, data je bez suvišne patetike, sa upečatljivim likovima. Scenario se drži bitnih činjenica iz pevačeve biografije, tretirajući ih sa simpatijama prema glavnom junaku, koje prikaz surove realnosti s kojom je bio prinuđen da se suočava i da joj se prilagođava, ne dovodi u pitanje, nego naprotiv, kako to u uspešnim kinematografskim ostvarenjima i treba da bude.“

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.