Šta znamo o Arcturusu, novom soju korone koji je otkriven u 22 zemlje: Ovo su simptomi 1Virus, foto: NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH / Sciencephoto / Profimedia

Novi soj koronavirusa izazvao je veliki porast broja infekcija u Indiji, izazivajući strah od istog scenarija u drugim delovima sveta.

Istraživanja pokazuju da bi Arcturus mogao biti 1,2 puta zarazniji od poslednje podvarijante. Do sada je otkriven u 22 zemlje i važno je da ne izgleda smrtonosniji od prethodnih sojeva, piše N1.hr.

Poznat i kao podvarijanta Omicron KSBB.1.16, ovaj soj je prvi put identifikovan u januaru, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ga prati od 22. marta, piše Independent.

Govoreći o pojavljivanju Arcturusa na konferenciji za novinare 29. marta, dr Marija Van Kerkhove iz SZO rekla je da je on bio u opticaju nekoliko meseci.

„Nismo videli promenu u ozbiljnosti neželjenih efekata kod pojedinaca ili populacija, ali ima jednu dodatnu mutaciju u proteinu šiljaka, koja u laboratorijskim studijama pokazuje povećanu infektivnost kao i potencijalno povećanu patogenost“, rekla je ona.

Ministarstvo zdravlja Indije je 12. aprila prijavilo 40.215 aktivnih slučajeva kovida, što je povećanje od 3.122 u samo jednom danu. Zbog toga je u nekim zemljama ponovo uvedena obaveza nošenja maski za lice, stanje pripravnosti u bolnicama i povećanje proizvodnje vakcina.

Simptomi uključuju visoku temperaturu, kašalj i konjuktivitis (zapaljenje konjunktiva oka).

Britanski profesor sa Univerziteta Istočne Anglije Pol Hanter rekao je za Dejli mejl:

„Iako je u Indiji uzela maha u poslednjih nekoliko nedelja, nije se brzo podigla na globalnom nivou. Pretpostavljam da ćemo videti talas infekcija ovom varijantom, ali sumnjam da će to biti veliki talas.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari