NASA otkrila kako izgleda kuća na Marsu

Četiri male sobe, teretana i puno crvenog peska – NASA je otkrila kuću u kojoj će od juna biti smeštene četiri osobe duže od godinu dana kako bi simulirala život na Marsu.

Stanište, nazvano Mars Dune Alpha, nalazi se u istraživačkom objektu američke svemirske agencije u Hjustonu u Teksasu.

Četiri volontera koji će tamo živeti pomoći će u pripremi buduće misije na Crvenoj planeti. Merenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti, NASA će bolje razumeti „resurse“ koji se moraju obezbediti tokom ovog ambicioznog putovanja, rekla je u utorak Grejs Daglas, menadžer programa CHAPEA koji nadgleda eksperiment.

„To će biti zaista važne informacije za donošenje ključnih odluka o resursima“, rekla je ona tokom obilaska staništa za štampu.

Takva misija dolazi sa „veoma strogim ograničenjima mase“, dodala je ona.

Šta kuća sadrži?

Volonteri će živeti u kući od 160 kvadratnih metara sa dva kupatila, vertikalnom farmom salate, prostorijom za medicinsku negu, prostorom za relaksaciju i nekoliko radnih stanica.

Vazdušna komora vodi do „spoljašnje“ rekonstrukcije marsovskog okruženja – iako još uvek unutar hangara.

Nekoliko delova opreme koju će verovatno koristiti astronauti razasuto je po podu od crvenog peska, uključujući meteorološku stanicu, uređaj za pravljenje cigle i mali staklenik.

Imaju i posebnu traku za trčanje

Tu je i traka za trčanje na kojoj će astronauti na treningu hodati okačeni za trake kako bi simulirali nižu gravitaciju crvene planete.

„Ne možemo ih naterati da samo hodaju u krugovima šest sati“, našalila se Suzan Bel, direktorka NASA-ine laboratorije za zdravlje i performanse ponašanja.

Četiri volontera će koristiti traku za trčanje da simuliraju duga putovanja napolje kako bi prikupili uzorke, podatke ili izgradili infrastrukturu, rekla je ona.
Redovni testovi

Članovi prvog eksperimentalnog tima tek treba da budu imenovani, ali agencija je saopštila da će izbor „poštivati standardne NASA kriterijume za kandidate za astronaute“.

Naučnici će redovno testirati reakciju posade na stresne situacije, kao što su ograničena dostupnost vode ili kvarovi na opremi.

3D štampanje

Stanište ima još jednu posebnost: štampano je 3D tehnologijom.

„To je jedna od tehnologija koju NASA proučava za potencijalnu izgradnju staništa na drugim planetarnim ili lunarnim površinama“, rekao je Daglas.

NASA je u ranoj fazi priprema za misiju na Mars, iako je najveći deo fokusa agencije na predstojećim misijama Artemis, koje imaju za cilj da vrate ljude na Mesec prvi put posle pola veka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.