U Češkoj inflacija usporila na 15 odsto 1Foto: Shutterstock

U Češkoj je konačno počela da usporava inflacija i sa 15 odsto u martu najniža je od aprila prošle godine, saopštio je danas češki Zavod za statistiku.

Prethodnog meseca, februara, stopa inflacije dostigla je 16,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Kretanje inflacije odgovara očekivanjima analitičara da će na usporavanje inflacije uticati manji rast cena u oblasti stanovanja i energije kao i saobraćaja, budući da su benzin i goriva zabeležili pojeftinjenje za 19 odsto.

U februaru su cene gasa bile veće u odnosu na isti mesec prošle godine, za 74,3 odsto, a u martu u odnosu na mart 2022. za 60 odsto.

Motor inflacije, što najviše osećaju češka domaćinstva i dalje jesu cene hrane, pošto se pojeftinjenje na svetskim berzama ne odražava na njihove konačne cene u češkim trgovinama.

Neke namirnice poput šećera su skuplje za 100 odsto, jaja za 75,5 odsto i mleko za 45 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Češki premijer Petr Fijala odbio je pozive da postavi gornju granicu za cene nekih osnovnih namirnica kao što je Vlada učinila od početka ove godine za gas i struju i naglasio da će se protiv neopravdano skupih namirnica boriti češćim kontrolama, a ne netržišnim merama kao što je zamrzavanje cena, što je učinila susedna Slovačka.

„Opet slušamo, intervenišite, počnite da određujete cene, oslobodite namirnice PDV-a. Jedini rezultat bi bile ponovo nestašice. Naše tržište je pod kontrolom velikih igrača koji nekada imaju čak monopolski položaj. Kontrole su vid pritiska i vode ka tome da tržište oživljava jer se preduzeća sad uzajamno optužuju ko je kriv za visoke cene namirnica. I to je pravi trenutak da počnu da pojeftinjuju“, kazao je Fijala ove sedmice.

Ministar poljoprivrede Zdenjek Nekula naveo je početkom meseca da su kontrole i zahtevi prehrambenoj industriji, poljoprivrednicima i trgovinama da objasne kako su formirali cene i koliko su njihove marže koje je započeo u januaru urodile plodom i da su jaja i šećer počeli da pojeftinjuju.

Cene šećera koje su najviše i cene jaja proverava na zahtev ministra Nekule nacionalni Ured za zaštitu privredne konkurencije.

„Naši trgovci se prave kao da oni sami lično gaje koke nosilje i prihranjuju ih kod sebe u radnji“, kazao je povodom visokih marži na jaja ministar Nekula.

Čehe je ovih dana ogorčila poruka trgovaca da „ako im je skupo treba da kupuju robu sa popustom jer samo budala kupuje van takvih rasprodaja“, ali i savetnika premijera Fijale Štepana Kšečeka koji im je poručio da „ako ih muče visoke cene namirnica da idu u šoping u Poljsku“, čija vlada je inače uvela neke od mera koje češka ne želi, kao što je ukidanje PDV-a na neke namirnice.

Analitičari, ali i Ministarstvo finansija procenjuju da će se ove godine inflacija u Češkoj držati na stopi od oko 11 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari