"Još jedna medijska predstava": Šta će biti ponuđeno Srbima sa KiM na sastanku s Vučićem? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Nikola Nedeljković)

Sastanak Aleksandra Vučića i državnog vrha sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raškoj biće još jedna medijska predstava za javnost, bez konkretnih rešenja za bezbednost tih istih Srba na KiM. Umesto konkretnih rešenja, tamošnjim Srbima, kao neka vrsta kompenzacija za svakodnevnu nesigurnost, biće ponuđeno povećanje socijalnih davanja za nešto više od 5.600 korisnika i pobrojavanje infrastrukturnih projekata koje će u narednom periodu Srbija finansirati na Kosovu.

Ovako sagovornici Danasa sa Kosova i Metohije komentarišu mogući ishod najavljenog sastanka državnog vrha sa kosovskim Srbima u Raškoj, iako napominju da su njihova očekivanja od sastanka sasvim drugačija i temeljnija. Ističu i da je odavno postalo jasno da Srbija gubi i poslednje obrise suverentiteta na KiM.

Da podsetimo, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najavljujući sastanak, kome će prisustvovati Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, naveo je da će se razgovarati o određenim predlozima.

„Razgovraćemo o poltičkim zaključcima koje treba da donesemo. Videćmo kako ćemo u narednom periodu, s obzirom da kada je reč o prethodnom sastanku, Aleksandar Vučić je imao svoje zaključke, međutim kada je čuo Srbe, kada je video šta oni traže, i da su bili mnogo oštriji u određneim zahtevima, Vučić je odustao od svojih predloga. Zato ćemo zajedno da vidmo koji su to predlozi i zaključci koje ćemo da donesemo, da vodimo računa da ne ugrozimo naše interese, da sačuvamo bezbednost našeg naroda, da sačuvamo mir a opet sa druge strane da vidimo šta je to što možemo da uradimo po pitanju normalizacije koja je gotovo nemoguća sa Aljbinom Kurtijem“, naveo je Petković.

Marko Milenković iz Nove društvene inicijatve, napominje da sastanak u Raškoj dolazi u trenutku kada imamo ponovni rast tenzija i mogucu eskalaciju na Severu KiM, izazvanu incidetntima koji su se desili u prethodnih nekoliko dana (hapšenja, ranjavanje Srbina na Bistrici) ali i približavanjem roka za održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu, zakazanih za 23. april.

„Očekujem da se na tom sastanku razgovara o problemima i situaciji u kojoj se nalaze Srbi na KiM, pošto je situacija zaista sve lošija, primetno je veliko nezadovoljstvo unutar Srpske zajednice na KiM, ali i sve veća netrpeljivost prema monoetničkim specijalnim jedinicama kosovske policije, koje su iz dana u dan na Severu Kosova prisutne u sve većem broju. Ne očekujem nikakvu senzaciju ili promenu kursa politike posle tog sastanka“, navodi Milenković za Danas.

Dodaje da očekuje da predsednik Vučić, kao i u prethodnim slučajevima pošalje poruku podrške Srbima na KiM, ali i pozove na strpljivost i rešavanje otvorenih pitanja kroz dijalog, kao jedini mogući put, i da na taj način stavi određeni pritisak na međunarodnu zajednicu.

„Ohridski sporazum, ako možemo tako da ga nazovemo, ne obuhvata suštinska pitanja koja se tiču Srpske zajednice na KiM i ni na koji način ne doprinosi rešavanju gorućih pitanja na terenu. Srbi su napustili institucije zbog nepoverenja prema Kosovskim institucijama, a glavni zahtev iznesen za vreme barikada u decembru prošle godine bio je povlačenje specijalnih policijskih jedinica sa Severa Kosova, koji do danas nije ispunjen. Čak su ojačane baze i pojačano je prisustvo, ali i delovanje ovih jedinica. Dakle, bez fokusa i rešavanja ovih gorućih problema u zajednici, te vraćanjem u stanje pre izlaska Srba iz Kosovskih institucija, bojim se da smo svakim danom sve dalje od normalizacije situacije na terenu, ali i implementacije nekih novih sporazuma“, napominje Milenković.

I upravo zbog toga sagovornici Danasa smatraju da je držani vrh Srbije dužan da konačno Srbima sa KiM saopštiti „istinu“ o njihovoj budućnosti posle prihvatanja Ohridskog sporazuma, ma koliko ona teška bila.

Poručuju i da je vreme da se prestane sa patriotskim narativom i zavaravanjem Srba na Kosovu da Srbija štiti njihove interese. Beograd je, kažu, u proteklom periodu, raznim obećanjima, podigao očekivanja Srba na severu Kosova, ali je na iznenađenje i razočarenje većine kosovskih Srba prihvatio sve uslove Prištine i međunarodne zajednice.

„Srbi sa Kosova očekuju da im Vučić kaže pravu istinu i na koji način će se dalje odvijati situacija na Kosvu, jer je očigledno da sporazumi koji su postignuti nisu doneli određene rezultate. Srbi žive u getu, neslobodni i sa ograničenim kretanjem. Zato bi bilo dobro da srpsko rukovodstvo kaže iskreno do koje granice može da ide i naposletku može li da osigura bezbednost Srba. Čini mi se, međutim, da je Srbija potpuno digla ruke od nas, da na nas nesmetano mogu da pucaju, da nas hapse, pale automoble“, kaže za Danas Goran Bogdanović, bvši ministar za KiM u Vladi Srbije, i dodaje da je pogrešno što je Vučić izabrao da razgovara samo sa istomišljenicima, predstavnicima Srpske liste.

Prema njegovim rečima nije dovoljno kupovati Srbe i obećavati im plate i socijalna davanja, jer to ne može da nadomesti strah u kome Srbi žive, niti da spreči njihovo proganjanje.

„Srbija je na Kososvu sve manje i manje prisutna na Kosovu i posle potpisivanja EU sporazuma, nema nikakve dileme da je više i neće biti. Ako to mora da bude tako, bio bi red da nam se to otvoreno i kaže , bez uvijanja i bez predstave za javnost“, kaže Bogdanović.

Dodaje da ako Beograd želi da srpska zajednica ostane da živi na Kosovu, mora da definiše i šta je srpski nacionalni interes.

Branislav Krstić, politički analitičar i novinar sa Kosova, smatra da je lepeza gubljenja srspkih institucija podugačka i da traje poslednjih deset godina, od kada je ovaj režim na vlasti

„Aleksandar Vučić je uradio više za nezavisnost Kosova od bilo koje albanske grupacije, OVK ili bilo kog albabskog političara. To ne znači da će Vučić na sastanku u Raškoj reći istinu i priznati da ne može više da pomogne Srbima. Umesto istine svakom srpskom stanovniku sa Kosova ponudiće po 30 000 dinara i to će im biti jedina nagrada za prihvatnje projekta ovog režima, odnosno stvaranja nezavisnog Kosova. Osim zatvranja kosovskog pitanja, predsednik Srbije imaće još jedan zadatak, da reši i pitanje nedovršene zemlje BiH“, ističe Krstić.

Ni Milica Andrić Rakić iz Nove društvene i icijative ne očekuje pompezna saopštenja iz Raške.

„Očekujem format viđen više puta do sada, pritužbe srpskih predstavnika sa Kosova i neodređene odgovore srpskih zvaničnika na te pritužbe. Očekujem i potvrdu ranije najave o povećanju socijalnih davanja za nešto više od 5.600 korisnika i pobrojavanje infrastrukturnih projekata koje će u narednom periodu Srbija finansirati na Kosovu“, zaključuje Andrić Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić tvrdi, međutim, da će politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima, „jasno preneti kako Srbi žive na Kosovu i Metohiji“.

Simić je za TV Pink rekao da će još jednom predočiti sve ono što premijer Kosova Aljbin Kurti radi sa ciljem da onemogući život Srbima na Kosovu i Metohiji, počev od hapšenja i optužbi, pa do pokušaja ubistva Milana Jovanovića kod Bistričkog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari