Najnovije vesti
Vesti Svet
Ukrajnci ostaju bez važnog aduta u bici u Bahmutu

UKRAJINCI OSTAJU BEZ VAŽNOG ADUTA? Rusi se sve više prilagođavaju, napori Ukrajine da odbrani "klanicu" su sada možda NEMOGUĆI

Ukrajinski vojni odredi zaduženi za upravljanje dronovima su sveprisutni u ratnoj zoni Bahmuta. Bez njih, napori Ukrajine da odbrani grad u sukobima bili bi mnogo teži, možda i nemogući, piše Gardijan. Međutim, trojica operatera bespilotnih letelica koja su raspoređena u Bahmutu navode kako problem predstavlja činjenica da se Rusi sve uspešnije suprotstavljaju modelima dronova koje Ukrajinci najčešće koriste, onima kineskog proizvođača DJI.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bahmut Foto: LIBKOS / Tanjug/AP
Bahmut

- Oni su vešti i proizvode te posebne sisteme za ometanje. Zapravo, verujem da za tri, četiri meseca DJI neće biti upotrebljiv - kazao je 31-godišnji stručnjak za dronove Jaroslav.

Blic preporučuje

Zbog toga ukrajinska vojska hitno traži zamenu za dronove. Jaroslav i Maksim, obojica iz Harkova, upoznali su se na stepenicama kancelarije za regrutaciju u danima nakon početka rata.

Ni jedan nije imao nikakvog vojnog iskustva, ali nakon što su svoje porodici preselili na sigurno zapadnije u zemlju, njih dvojica su primljena u ukrajinsku 63. brigadu, koja je leti delovala oko Mikolajeva na jugu, pre nego što su prebačeni u ratnu zonu oko Bahmuta u decembru i januaru.

Ukrajinska vojska u Bahmutu 26. marta
Foto: LIBKOS / Tanjug/AP
Ukrajinska vojska u Bahmutu 26. marta

"U ratu nema emocija"

Njihov tipičan dan u Bahmutu bi počinjao pre zore, a od njih bi se očekivalo da dronove dovedu na željene pozicije. Najčešće bi koristili “DJI mavic 3” kvadrokopter ili napredniji “DJI Matrice 30T”. Maksim tvrdi kako bi im bila potrebna i hrpa od 20 do 30 baterija jer je "zimi trajanje baterije oko pola sata".

Malo je reći da je posao u Bahmutu, poprištu najžešćih borbi u ratu, intenzivan. Maksim je opisao kako je izgledao sedmosatni ruski napad tokom kojeg su napadači dolazili "u talasima", pri čemu je ukrajinska vojska koristila informacije dobijene nadzorom iz vazduha kako bi ih zaustavila.

Zastrašujuće je i dehumanizujuće gledati nasilje i bacati bombe dole.

- Kad gledate filmove, mislite da sigurno nešto osećate kada ubijate ljude. Ali u ratu nema emocija, samo radiš ono što treba - rekao je Jaroslav. Ipak, obojica potvrđuju kako im nije bio dovoljan tronedeljni odmor od rata.

Bahmut je razrušen
Foto: LIBKOS / Tanjug/AP
Bahmut je razrušen

Kompanija DJI zabranila da se njeni dronovi koriste u ratu

Od operatera bespilotnih letelica traži se da sprovode izviđanje, nadziru neprijateljske napade ili traže ciljeve veće vrednosti kao što su artiljerijska oružja. - Imate samo nekoliko minuta da ih uhvatite i uništite - objašnjava Jaroslav. Oni takođe pomažu ukrajinskim artiljercima da precizno utvrde cilj, a povremeno koriste i naoružane dronove ako je potrebno.

Stotine ratnih videa snimljenih iz vazduha pokazuju vojnu sposobnost dronova. Obe strane koriste takve snimke za propagandu, a u ukrajinskoj vojsci je uobičajeno da brigade ili bataljoni imaju stručnjaka koji pomaže u proizvodnji takvog sadržaja.

Iako je kompanija DJI pre gotovo godinu dana zabranila da se njeni dronovi koriste u Ukrajini i Rusiji jer se "gnuša bilo kakve upotrebe dronova za nanošenje štete", u praksi velik broj dronova navedene kompanije kupuju donatori iz Evrope i SAD-a. Zatim ih šalju ukrajinskoj vojsci koja ih koristi za izviđanje, ali ih i modifikuje za nošenje granata.

Veliki problem predstavlja prijateljska vatra

Operateri dronova tvrde da DJI letelice postupno postaju manje efikasne zbog toga što ruske tehnike elektroničkog ratovanja smanjuju njihov domet. Odredi za bespilotne letelice na prvoj liniji mogu da pokrivaju samo nekoliko stotina metara, dok je pre njihov efektivni domet bio 10 ili 20 puta veći.

- U Mikolajevu smo imali 15 kilometara da pokrijemo, a u Bahmutu samo 500 metara, a čak i tih 500 metara bilo je teško pokriti s dva drona - naglasio je Jaroslav. Dodaje kako je na južnom frontu u jesen bilo moguće preći 6 km iza linije fronta, dok u Bahmutu uspevaju da se probiju maksimalno 1 km iza linije fronta.

Borbeni gubici su takođe znatni, a poseban problem predstavlja i prijateljska vatra, budući da nervozna pešadija na zemlji zna da prisutnost drona koji lebdi na trenutak iznad može biti uvod u precizno nadolazeću artiljeriju. Ponekad dron ne izdrži ni dan, ponekad se može sačuvati i nekoliko meseci.

Dron
Foto: JACK GUEZ, AFP / Profimedia
Dron

Ukrajinci razvijaju nove dronove

Operateri se smatraju ključnim metama. Maksim ima šrapnel u desnoj ruci od granate koja je pala blizu njega dok je bio na dužnosti. 38-godišnji Jevgen, još jedan operater koji je bio raspoređen u Bahmutu tokom tri zimska meseca, veruje da su dani DJI dronova na prvoj liniji odbrojani.

- Iskreno govoreći, za mene “mavics” već počinju da umiru. U decembru smo mogli da letimo 3 kilometara, tako da nismo radili s prve linije. Sada momci kažu da ne mogu da lete više od 500 metara - istakao je. Jevgen, koji je bio računarski programer pre rata, zbog toga je napustio prvu liniju kako bi pomogao u razvoju novih vrsta bespilotnih letelica.

Učestvuje u testiranju bespilotne letelice velikog dometa “windhover” s ukrajinskom vojskom. Radi se o jednom od mnogih projekata razvoja bespilotnih letelica koji se odvijaju širom zemlje. Jevgen predviđa da će zamena za DJI dronove biti kombinacija izviđačkih bespilotnih letelica većeg dometa, ali skupljih s fiksnim krilima, te kamikaza dronova, laganih jurišnih letelica velike brzine s pričvršćenim bombama.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se nastavljaju žestoke borbe sa ruskim snagama oko Bahmuta i Avdijivke.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage nastavljaju da glavne napore usmeravaju na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijivke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina.

(Index.hr, Gardijan)