Najnovije vesti
Vesti Svet
Kako su dočekani Makron i Fon der Lajen u Kini

"VOLIM TE, MAKRONE" Francuski lider dočekan u Kini kao da je ROK ZVEZDA, a prva žena EU bačena u zapećak

Poseta Emanuela Makrona Kini podstakla je buru u javnosti, a doček koji je priređen njemu francuskom predsedniku – spram onog za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja je bila sa njim u poseti – naišao je na posebne kritike.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Emanuel Makron i Ursual fon der Lajen u poseti Kini Foto: NG HAN GUAN / Tanjug/AP
Emanuel Makron i Ursual fon der Lajen u poseti Kini

Makron je u intervjuu za “Eho” u nedelju pozvao Evropsku uniju da zadrži nezavisnu spoljnu politiku i rekao da Evropa može da bude "treći pol" u odnosu na SAD i Kinu. Dodao je da države EU treba da izbegnu da postanu “vazali” i upozorio da se Evropa mora odupreti pritisku da postane "američki sledbenik".

Blic preporučuje

On je u petak zajedno sa Fon der Lajen otišao na sastanak sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, u nadi da će ubediti Peking da preuzme veću ulogu u pokušajima da se okonča ruska invazija na Ukrajinu. Kineski mediji su pozdravili Makronovu posetu kao priliku da “unese novu vitalnost odnosima između Kine i Evrope”.

Ali, na Zapadu je njegova poseta naišla samo na kritike.

Makron u Guangdžouu, Kina, 7. aprila
Foto: Thibault Camus / Tanjug/AP
Makron u Guangdžouu, Kina, 7. aprila

"Prostrli se pred Sijem"

“Njujork tajms” je ocenio da francuska diplomatija potkopava napore Sjedinjenih Američkih Država da obuzdaju Kinu. Britanski “Telegraf” je napisao da ništa ne ilustruje bolje rastuću irelevantnost u svetskim poslovima nekih od najistaknutijih evropskih lidera od prizora Makrona i Fon der Lajen kako se praktično “prostiru” pred Sijem, u uzaludnoj nadi da bi mogli da pribave Sijevu podršku za okončanje rata u Ukrajini i konstruktivniji odnos sa Zapadom.

Ursula fon der Lajen i Emanuel Makron u Pekingu
Foto: LUDOVIC MARIN - POOL / Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen i Emanuel Makron u Pekingu

Analitičari kažu da je malo verovatno da će evropski lideri ubediti Sija da odustane od lične podrške Putinu ili ekonomske podrške Kine Rusiji. Dekster Roberts, saradnik Atlantskog saveta, rekao je da je mogućnost bilo kakvog stvarnog pomaka u bliskoj budućnosti u načinu na koji Si posmatra Putina a kineska Komunistička partija Rusiju – “suštinski nula”.

Makron u Guangdžouu, Kina, 7. aprila
Foto: Gonzalo Fuentes/Pool Photo / Tanjug/AP
Makron u Guangdžouu, Kina, 7. aprila

Makron dočekan kao "rok zvezda"

“Politiko” piše da Kina “minirala prelome Evrope” tokom posete i da je jedan član delegacije – Makron - dobio topao zagrljaj dok je drugi – Fon der Lajen – skrajnuta. Makron je dobio tretman “crvenog tepiha” u Pekingu, sa državnim banketom, vojnim paradama i topovskim salvama. Dočekao ga je lično kineski ministar spoljnih poslova a bio je sa Sijem i u Guangdžouu, što je retkost za kineskog predsednika da se sastaje sa stranim zvaničnicima van Pekinga.

Studenti Sun Jat Sen Univerziteta mašu Emanuelu Makronu tokom njegove posete Kini
Foto: Gonzalo Fuentes/Pool Photo / Tanjug/AP
Studenti Sun Jat Sen Univerziteta mašu Emanuelu Makronu tokom njegove posete Kini

Kako navodi “Politiko”, Makron je u Guangdžouu dočekan kao “rok zvezda”, gde su tokom obilaska Univerziteta Sun Jat Sen gomile studenata aplaudirale francuskom predsedniku i vrištali svaki put kad bi im on mahnuo.

Vikali su “volim te Makrone”, navodi list, dodajući da je jedan viši član iz predsednikove pratnje ukazao da tako ne bi bio dočekan kući, gde ne bi mogao da kroči na kampus francuskog univerziteta ovih dana zbog besnih demonstranata koji se protive njegovoj penzionoj reformi.

Si Đinping i Emanuel Makron u Guangdžouu, Kina, 7. aprila
Foto: Jacques Witt, Pool / Tanjug/AP
Si Đinping i Emanuel Makron u Guangdžouu, Kina, 7. aprila

Izgovorio je par reči pozdrava na kantonskom kineskom, održao govor i odgovarao na pitanja izabranih studenata (na francuskom) i potom otišao do vile na obali Guandžoua gde ga je na mostu preko jezerceta čekao Si u senci borova i palmi.

“Od Pekinga do Guangdžoua sreo sam student koji uče naš jezik, entuzijastičnih i dinamičnih mladih ljudi, preduzetnika koji žele inovacije i umetnika inspirisanih Francuskom. Ima toliko toga da uradimo zajedno. Živelo prijateljstvo između Kine i Francuske!”, napisao je oduševljeni Makron.

Hua Čunjing, portparol Ministarstva spoljnih poslova, navela je na “Tviteru” da su Si i Makron slušali melodiju na kineskoj citri staroj 1.276 godina iz dinastije Tang u Borovom vrtu u Guangdžouu.

On i Si razgovarali su skoro tri sata maltene o svemu, od rata u Ukrajini do EU. Si je uverio Makrona da Ukrajina nije kineski rat i da Peking ne snabdeva Rusiju oružjem. Razgovaralo se i o Tajvanu, koji Kina tvrdi kao svoju teritoriju. Sijeva poruka je bila da trenutno ne planira da napadne autonomno ostrvo.

Hladan doček Fon der Lajenove

Ali, dok je Makron dočekan toplo, za Fon der Lajenovu je poseta bila manje prijatna. Nju je po dolasku u Peking dočekao ministar ekologije, i to na redovnom izlazu za putnike.

Si Đinping dočekao je Emanuela Makrona ispred Velike dvorane naroda u Pekingu
Foto: Ng Han Guan, Pool) / Tanjug/AP
Si Đinping dočekao je Emanuela Makrona ispred Velike dvorane naroda u Pekingu

“Politiko” piše da je Kina pokušala da zavadi i podeli dvoje lidera koji su se udružili u poseti da pokušaju da predstave ujedinjeni evropski front. Si je dočekao Makrona ispred Velike dvorane naroda sa osmehom i rukovanjem, a Fon der Lajenove nije bilo nigde. Ona se priključila kasnije na sastancima, uspinjući se stepenicama Dvorane sama u tišini.

Ursula fon der Lajen na pres konferencije u Delegaciji EU u Kini
Foto: ANDY WONG / Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen na pres konferencije u Delegaciji EU u Kini

Dok je Makronov raspored bio pun, Fon der Lajenova je jedva imala šta da radi. Dok je on bio sa Sijem na raskošnom državnom banketu u četvrtak uveče, predsednica EK je držala pres konferenciju u štabu delegacije EU. O tome je izvestio član Evropskog parlamenta Zdislav Krasnodebski, koji je na “Tviteru” naveo da “sa dolaskom noći postaje samotnije” i da je Fon der Lajen držala večernju solo konferenciju kilometrima daleko od državnog banketa kojim je Si počastio svoje francuske goste.

Takođe, dok su državni mediji trubili na sve strane o kinesko-francuskim odnosima, Fon der Lajen je na tamošnjim društvenim mrežama demonizovana kao “američka marioneta”.

Ovakva razlika u dočeku, kako piše “Politiko”, ilustruje poteškoće koje Evropa ima u odnosima sa Kinom. Blok od 27 članica ima čitav spektar mišljenja o tome kako pristupiti azijskom džinu – a Peking je toga svestan.

Emanuel Makron, Si Đinping i Ursula fon der Lajen u Pekingu
Foto: Ludovic Marin/Pool Photo / Tanjug/AP
Emanuel Makron, Si Đinping i Ursula fon der Lajen u Pekingu

U slučaju protekle posete, Kina vidi veću šansu da napreduje sa Francuskom, dovođenjem zvaničnice EU u donekle podređeni položaj, navodi list. Ipak se njihove politike razlikuju kad je reč o Kini – Makron želi da sarađuje sa Pekingom dok je Fon der Lajenova opreznija, a to se odrazilo na posetu.

Dok je Makronova odluka da pozove Fon Der Lajen u posetu trebalo da demonstrira evropsko jedinstvo – rezultat je bio sve sem toga, zaključio je “Politiko”.