Srbobran: Obeležen Međunarodni dan Roma

romi-dan roma
SRBOBRAN – Nad Trgom slobode u centru Srbobrana se vije zastava romske nacionalne zajednice u povodu obeležavanja 08. aprila – Međunarodnog dana Roma.

„Ovo je jedan od datuma u godini kada svi treba da se zamislimo, i institucije i svaki čovek pojedinačno, kakav je položaj Roma danas u društvu. S jedne strane slavimo romsku kulturu, njihovu zaostavštinu, folklor i običaje, a s druge strane, da sagledamo činjenice, Romi još uvek žive u lošim uslovima stanovanja, higijene, uz nizak nivo edukacije. U poslednjih 20 do 30 godina dosta je učinjeno na tom polju, promene su evidentne, ali je potrebno učiniti i više. Podaci kažu da je prosečan životni vek Roma pre tri decenije bio ispod 30 godina, danas je to mnogo više, ali i dalje je manje od onog koji ima većinsko stanovništvo kod nas“, rekao je dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća, koji je zajedno sa Lidijom Fan, predstavnicom srbobranskih Roma, na Trgu slobode govorio povodom Međunarodnog dana Roma.

„Učinjen je vidan napredak, povećan je broj dece koja pohađaju osnovne škole, takođe sve više dece polazi u srednje škole, ali je to i dalje mali broj i na tome mora da se dodatno radi, kako bi se romska deca motivisala da se obrazuju i stiču diplome različitih škola i fakulteta. Prošlo je vreme nametanja rešenja, potrebno je stvoriti uslove kako bi oni mogli sami da odluče kako žele da žive, a ako imaju znanje, da mogu da se zapošljavaju, pokreću firme i stvaraju bolji život za sebe, svoje porodice i celokupnu romsku zajednicu. Za mene su školovanje i edikacija najvažniji, to je osnov za pozitivnu promenu kod ljudi, široka znanja menjaju percepciju, čini da se usvajaju nove zdrave navike, generišu se nove ideje i mora da bude prosperiteta. Na nama je da damo svoj doprinos tome, da Romima pružimo podršku“, istakao je dr Gazepov.

Lidija Fan je izrazila zadovoljstvo što u centru svog mesta, na jarbolu na kom uvek vijori zastava Srbije, može da vidi i romsku zastava.

„Veoma mi je drago što se tradicija, uspostavljena pre nekoliko godina, nastavlja i dalje. Isticanje romske zastave našoj populaciji, koja u Srbobranu čini četiri odsto stanovništva, izuzetno znači. Vidni su pokušaji da se unapredi položaj Roma, svojim primerom želim da pokažem da i mi Romi možemo da doprinesemo svojim radom, ne samo našoj romskoj zajednici, već celokurnom društvu. Koristim ovu priliku da pozovem sve Rome da se uključe u rad zajednice i da zajedno promenimo neke stereotipe kojі vladaju o našoj zajednici, ali i da se borimo da sva romska deca nastave školovanje i na taj način obezbede sebi bolju budućnost“, poručila je Lidija Fan.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.