Radno vreme Galerije Matice srpske tokom uskršnjih praznika

NOVI SAD – Tokom uskršnjih praznika, Galerija Matice srpske će raditi za publiku u petak, 14. aprila i u subotu, 15. aprila od 10.00 do 18.00 sati.

Neradni dan je nedelja, 16. april 2023. godine. Od utorka, 18. aprila Galerija Matice srpske radiće standardno, od utorka do četvrtka od 10.00 do 20.00 sati, petkom od 10.00 do 22.00 sata i vikendom od 10.00 do 18.00 sati.

Iskoristite praznik za umetnost u GMS. Pored Stalne postavke, možete uživati u izložbama Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza i Slike velikih formata – svedočanstva epoha, kao i Sobi za prepuštanje umetnosti.

Stalna postavka XVIII, XIX i XX veka

Stalna postavka vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz slobodno kretanje kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti.

Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza

Priča o dvoje ljudi, njihovim sudbinama, međusobnim odnosima, vezama s evropskom intelektualnom i umetničkom elitom poslužili su kao osnovni narativ izložbe Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Razmišljajući o srpsko-francuskim odnosima izvan velikih istorijskih narativa, izložba želi da istakne da mali znaci u vremenu postaju uporišne tačke u kojima se prepliću kulture Srbije i Francuske. Prevladati zaborav stvaralaštvom i ulaganjem u umetnost, kako su to činili Olga Kešeljević i Mark Barbeza negujući srpsko-francuske umetničke veze, jedan je od mogućih načina da se pojedinac suprotstavi besmislu svakodnevice. Posvećenost „malim“ pričama jedan je od vodećih zadataka novije istorije umetnosti, što upravo ova izložba nastoji da pokaže.

U pitanju je priča o životu. O nepresušnoj ljubavi prema književnosti i slikarstvu. O jednoj (ne)običnoj vezi i želji da se prevaziđe zaborav. Izložba obuhvata 95 eksponata – među kojima su najzastupljeniji radovi Ljubice Cuce Sokić, umetnice i bliske prijateljice Olge Kešeljević. Pored bogatog slikarskog opusa publici po prvi put umetnica će biti predstavljena i kao ilustratorka i grafička dizajnerka.

Izložbu čine i dela drugih srpskih modernista poput Ivana Tabakovića, Bogdana Šuputa i Peđe Milosavljevića, kao i bogat dokumentarni materijal – pisma Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, kao i knjige iz Barbezaove izdavačke kuće L’Arbalète. Osim dela iz galerijske kolekcije, izložbu dopunjuju dela i građa iz Narodne biblioteke Srbije, Arhiva SANU, Galerije SANU i privatnih kolekcija.

Slike velikih formata – svedočanstva epoha

Galerija Matice srpske u okviru svoje kolekcije, koja broji preko 10.000 umetničkih predmeta, poseduje i manji broj slika velikih formata. Nastale u širokom vremenskom rasponu od 19. do 21. veka, one ukazuju na različite istorijske i društveno-političke prilike u kojima se tokom tog dugog perioda nalazilo srpsko društvo, ali i na opredeljenja umetnika da određene teme prezentuju u velikim dimenzijama.

Takođe, ovakva platna ukazuju i na mesto i ulogu Galerije Matice srpske kako u formiranju, tako i u očuvanju nacionalnog identiteta, jer su slike monumentalnih dimenzija uglavnom imale angažovanu funkciju. Veliki formati slikani su za javnost te ih odlikuje monumentalnost koje su u službi buđenja patriotskih emocija građana.

S obzirom da su slikane s idejom iskazivanja nacionalnih ideja, često su veličinom platna u sadejstvu s raskošnim ramovima determinisale posmatrača. Doprinosile su da se oseća delom naciona, ali i da bude podređen veličajnosti slike koja je u njemu trebalo da probudi divljenje prema temi, virtuoznosti izvedbe ali i umetniku kao heroju nacije.

Soba za prepuštanje umetnosti

Kako bismo vaš boravak i iskustvo uživanja u umetnosti učinili jedinstvenim, u okviru Stalne postavke GMS očekuje vas i Soba za prepuštanje umetnosti. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s umetničkim delom i da ga doživite na vama svojstven način. Tokom aprila uživajte u u pravom prolećnom ambijentu! Za publiku smo pripremili devet slika jakog kolorita različitog cveća umetnika poput Katarine Ivanović, Milivoja Nikolajevića, Zore Petrović i Vase Pomorišca, dok se prostorijom širi miris tek ubranog nevena.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.