09. april  2023. 17.55  →  20.55 | Izvor: RTV (Nada Zelić, Miloš Lazić)

Vojvođanski Slovaci neguju svoj uskršnje običaje

KULPIN, STARA PAZOVA -

U porodicama u Slovaka u Vojvodini danas se slavi Uskrs po Gregorijanskom Kalendaru.

video icon

U Kulpinu Uskrs se proslavlja naročito veselo, revijom najkvalitetnijih vina i degustacijom vrhunskog kulena.

uskrs, slovaci

Tradicionalna manifestacija "uskrs uz Kulpinu" koja se organizuje petnaestu godinu i ovaj put je imala takmičarski karakter.

Kulpin-mesto nadaleko poznato po kvalitetnom slovačkom kulenu, u svoju turističku ponudu uvrstilo je i domaća vina.

U finalu manifestacije "Uskrs u kulpinu" svoja vina predstavilo je 90 izlagača, dok je u trci za najbolji kulen bilo preko 70 proizvođača.

"Svaka porodica ima svoj recept koja se prenosi generacijama. Prema mom mišljenju najbitnije je sušenje. Mora da bude i kvalitetno meso, mora da bude kvalitetna paprika, ali sušenje je najbitnije", objašnjava Jan Kolar koji je dobitnik zlatne medalje za kulen.

"To su jako zahvalna vina. Tu je pri kloniranju otac rajnski rizling. Ima dosta kiseline, ali to daje dobar buke i svežinu vina, tako da je lepo i za održavanje i za piti", priča Mihal Miškar o svom vinu ovenčanom zlatom.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje vinara i vinogradara Kulpin, koje je ujedno i proslavilo 20 godina osnivanja.

"Zamišljeno je tako da ljudi mogu na ovaj predivan uskršnji dan, najveseliji praznik, da mogu otići prepodne u crkvu, pa nakon toga, sa porodicom na ručak, a onda posvetiti pažnju u lepim vinima koja se proizvode kod nas, u okolini i u inostranstvu", kaže Mihail Dovicin iz Udruženje vinara i vinogradara Kulpin.

Meštani Kulpina odlučni su da pokažu da, sem kulena, u selu imaju još mnogo toga da ponude. Pored vina i kulena, prikazali su običaje Slovaka iz ovih krajeva, kao i autentična uskršnja jela.

 

 

A evo kako izgleda proslava Uskrsa u Staroj Pazovi.

Srodne vesti