Naučnici testirali novi način lečenja raka dojke: Kod miševa za dve nedelje iskorenjen

Mala baterija-implant izlečila je rak dojke kod miša za dve nedelje, što bi moglo da ulije nadu čovečanstvu da se može izboriti sa ovom opakom bolešću.
Naučnici testirali novi način lečenja raka dojke: Kod miševa za dve nedelje iskorenjen
Foto: Pixabay

Uređaj radi tako što stvara mali mlaz u slanoj vodi ubrizganoj u tkivo oko tumora iz kojeg isisava kiseonik.

Uređaj izgladnjuje ćelije raka uskraćujući im kiseonik, što je stanje koje se zove hipoksija. Tehnika takođe povećava efikasnost specijalnih lekova koji ciljaju oblasti hipoksičnih ćelija.

Istraživači kažu da se baterija puni sama i da traje do 500 sati.
 
Vodeći autor istraživanja, profesor Fan Džang sa univerziteta Fudan u Šangaju rekao je da se posle 14 dana tumor dojke kod miševa koji su imali implantiranu bateriju u kombinaciji sa lekovima smanjio za 90 odsto, a kod četiri miša tumor je potpuno nestao.
 
"Tumor kod miševa koji nisu imali kombinaciju baterija i lekova ili je ostao iste veličine, a negde se i uvećao", rekao je Fan.
 
Lekovi koji su korišćeni zovu se HAPs - hipoksija-aktivni prolekovi. Međutim, nisu odobreni za kliničko korišćenje  zbog ograničenog znanja o njihovoj efikanosti.
 
"Tumori obično vuku kiseonik iz okolnih nekanceroznih tkiva dok rastu, što dovodi do toga da ćelije postaju bez kiseonika ili hipoksične. HPA deluje tako što cilja samo kancerogene ćelije, minimizirajući štetu zdravim ćelijama i smanjujući nuspojave.
 
"Baterija može da pokrije tumor i da uzima kiseonik non stop 14 dana", rekao je kineski istraživač.
 
Međutim, profesor Randal Džonson sa unverziteta Kembdiž upozorio je da uvođenje hipoksije u kancerogene ćelije može da dovede do širenja kancera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.