Voda za 400.000 ljudi

R. Dr.

17. 06. 2010. u 21:01

Saradnja ministarstva za NIP i Nemačke: Počela realizacija projekta koji će stanovnicima Vranja, Leskovca, Pirota, Trstenika, Jagodine i Aleksinca doneti čistiju vodu

KROZ Vranje, Leskovac, Pirot, Trstenik, Jagodinu i Aleksinac proticaće ubuduće - čistija voda.

Zahvaljujući projektu, čiji je nosilac Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan, vrednom 20,5 miliona evra, koji se od četvrtka realizuje, oko 400.000 žitelja ovih gradova koristiće vodu boljeg kvaliteta.

Kako je na sastanku sa čelnicima ovih gradova u četvrtak najavila ministarka za NIP Verica Kalanović, u prvoj fazi projekta biće detaljno precizirane potrebe - bolja snabdevenost i kvalitet pijaće vode, rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže i postrojenja za prečišćavanje i zaštitu izvora.

- Reč je o složenom projektu NIP-a koji je već primenjen u Loznici, Pančevu, Smederevu, Šapcu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Kraljevu - rekla je Kalanovićeva. - Njegova ukupna vrednost je oko 30 miliona evra. Ove godine proširen je na još šest opština.

Program pod nazivom „Pomoć opštinama srednje veličine u Srbiji u oblasti vodosnabdevanja i otpadnih voda 2“ realizuje se u saradnji sa Republikom Nemačkom, koja će donirati oko 13 miliona evra. Odobrenim kreditom vrednosti 1,5 miliona evra, poboljšanje kvaliteta vode u Srbiji pomaže i Nemačka razvojna banka.

- Nemačka će nastaviti da pomaže Srbiji u projektima infrastrukture - rekao je ambasador ove zemlje u Beogradu Volfram Mas. - Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom u projektima čiji je cilj da unaprede život građana. Od 2000. godine Srbiji je u okviru Nemačke razvojne saradnje odobreno više od 800 miliona evra, od čega je oko 300 miliona bilo namenjeno komunalnoj infrastrukturi gradova i opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ana

18.06.2010. 00:00

Piroćanci imaju tu privilegiju da piju izvorsku vodu.Ne razumem čemu ovo. Opet neko pranje para!