06. april  2023. 17.21  | Izvor: Tanjug

Na Sajmu regionalne privrede u Valjevu 173 izlagača iz više od 50 gradova

VALJEVO -

Sajam privrede zapadne Srbije (SPREG) održava se u Valjevu, to je najveći sajam regionalnog karaktera u Srbiji, a ove godine okupio je 173 izlagača iz više od 50 gradova Srbije, Hrvatske i Slovačke.

"Ono što treba da se zna je da Domaći trgovinski lanac (DTL) krasi skromnost, i to je ono što omogućava da se srpska privreda razvija. Gotovo 25 odsto prometa valjevskog 'Europroma' se odvija sa dobavljačima ovog kraja. Ti ljudi nikad ne bi imali šansu da plasiraju svoje proizvode da nije ove firme i DTL -a, a tako je i u celoj Srbiji. Nikad se nije desilo da DTL odbije poziv za učešće u nekoj nacionalnoj akciji, uvek u tišini, uvek dostojanstveno",rekao je prilikom otvaranja Sajma privrede zapadne Srbije (SPREG) Žarko Malinović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića, zadužen za unutrašnju trgovinu.

valjevo, macva

Prema njegovim rečima, ovaj sajm slavi 18. godina postojanja, a to je, kako je naveo, dokaz da je privreda zapadne Srbije živa i da ima šta da pokaže.

"Valjevo ima dugu tradiciju privatnog preduzetništva. Svedoci smo da naši privrednici postaju značajan faktor i van granica Srbije, a otvaranje novih fabrika u našem gradu napraviće još veće pomake u ovoj oblasti", poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Direktor DTL - a Obrad Popović ukazao je da ovaj "lanac", koji čini 14 trgovina iz Srbije, zapošljava preko 6.500 radnika, da posluje u 776 maloprodajnih objekata, a da je samo u prošloj godini ostvario promet od 610 miliona evra, naglašavajući da je osnovna poslovna politika kojom se vode pomoć malim, domaćim proizvođačima i briga o lokalnoj zajednici.

Srodne vesti