Automobili

Četvrtak, 06.04.2023.

10:57

Samovozeći autobusi kreću u javni saobraćaj, da li biste seli u neki od njih?

Poseduju senzore koji im omogućavaju da se kreću po unapred utvrđenim trasama brzinom do 80 kilometara na čas.

Izvor:

Samovozeći autobusi kreću u javni saobraćaj, da li biste seli u neki od njih?
Foto: Profimedia

Narednog meseca autonomni autobusi počeće da voze preko mosta u blizini škotske prestonice Edinburga. Transportna kompanija Stagecoach najavila je da će samovozeći autobusi početi da saobraćaju na ruti od 22,5 km između Ferritoll "park and ride" stanice u Fajfu do železničke i tramvajske stanice Edinburg Park, preko mosta Forth Road, 15. maja.

Pet autobusa na sprat prevoziće oko 10.000 putnika nedeljno. Vozila poseduju senzore koji im omogućavaju da se kreću po unapred utvrđenim trasama brzinom do 80 kilometara na čas.

U autobusima će biti i dvoje zaposlenih. Bezbednosni vozač će sedeti na mestu vozača da nadgleda putovanje, a takozvani kapetan autobusa će pomoći putnicima oko ukrcavanja, izdavanja karata i drugih pitanja.

Britanska vlada navodi da je ovo prva javna linija sa velikim autonomnim autobusima. Ministar saobraćaja škotske vlade, Kevin Stjuart, nazvao je to "uzbudljivom prekretnicom" i "inovativnim i ambicioznim projektom".

Direktorka kompanije Stagecoach, Karla Stokton-Džons, izrazila je zadovoljstvo što na istoku Škotske startuje prva autonomna autobuska flota, gde je sedište kompanije i mesto "iz kojeg je krenula pre 40 godina".

Da li biste pristali da budete putnici u ovim autobusima?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

18 h

Podeli: