"Putin postao žrtva sopstvene oholosti, proći će kao Cezar": Britanski general o ruskom predsedniku 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV

Pošto se rusko vojno rukovodstvo “tetura” na vojnom terenu, kristalno je jasno da, u invaziji na Ukrajinu, oni nisu bili svesni strateških namera Kremlja.

Ogromna obmana od strane njihovih političkih lidera odvija se na očigled mladih ruskih vojnika koji su verovali da ulaze u zemlju kao oslobodioci, ocenjuje britanski general Francis Ričard Danat za britanski Telegraf.

Vladimir Putin je, tvrdi, postao žrtva sopstvene oholosti.

“Čvrsto je verovao da su se njegove službe bezbednosti infiltrirali i potkopali vladu u Kijevu; da se većina ukrajinskog stanovništva protivila predsedniku Zelenskom i zalagala se za bolje veze sa Rusijom; i da je njegova vojska sposobna i spremna da izvrši brzi udar na Kijev kako bi izvršila promenu režima. Izgledi za poraz na bojnom polju sada postaju sve verovatniji, a Putinova vlast sve slabija”.

Ruski predsednik zna da, da bi opravdao svoju invaziju, mora u najmanju ruku da zauzme i zadrži četiri provincije koje je prošle jeseni proglasio “zauvek Rusijom“ – i naravno Krim. Ali, prema dokazima koji su do sada prikazani, naglašeni ruski napori u istočnoj Ukrajini verovatno će propasti, uveren je Danat.

Posle višemesečnih pokušaja Vagnerovih plaćeničkih snaga da zauzmu Bahmut sa zastrašujućim nivoima žrtava, nedavni izveštaji pokazuju da Rusi sada prebacuju pažnju na Avdijevku južno od Bahmuta i na Kreminu-Svatove na severu, ali čini se da ovi potezi ukazuju na to da pokušavaju da stabilizuju svoje odbrambene linije umesto da pokrenu novu ofanzivu, ocenjuje.

Ruska vojska je možda već dostigla svoju kulminaciju.

Ako ukrajinska operativna komanda može da konstruiše smelu šemu kombinovanog manevara, onda postoji mogućnost zadavanja odlučujućih udaraca ovog leta.

Kontinuirana ofanziva tenkovima, oklopnom pešadijom i samohodnom artiljerijom uz podršku raketnih udara velikog dometa i bilo kakvu blisku vazdušnu podršku koju mogu da pruže mogla bi konačno uništiti ono što je ostalo od ruskog morala i slomiti kičmu ruskoj vojsci.

Britanski general smatra i da vojsku ne treba detaljno poraziti.

Ako njeni vojnici veruju da su pretučeni, onda su zaista pretučeni i, kao što se dogodilo oko Harkova prošle jeseni, ruski vojnici će se verovatno okrenuti i pobeći. Takav kolaps mogao bi se pokazati kao katalizator koji Putina izbacuje iz Kremlja.

Sasvim razumno, postoje strahovi ko bi mogao da ga zameni, ali predlažem da je grupa lidera koji su danas najnezadovoljniji u Rusiji vojska.

Ako ruski načelnik generalštaba, general Valerij Gerasimov, bude mogao da dobije dovoljno podrške i da nađe moralnu hrabrost da deluje, ovaj rat bi mogao da se završi mnogo pre druge godišnjice.

Verovatno je, smatra, zbog straha od ove mogućnosti Putin poslao Gerasimova iz Moskve da preuzme opštu komandu u Ukrajini.

„Bilo da je Gerasimov taj koji zgrabi Brutov nož ili ne, Putinov trenutak Julija Cezara verovatno nije tako daleko. Za dobro ukrajinskog naroda i stabilnosti Evrope, NATO, Sjedinjene Države i Zapad moraju nastaviti da daju svu podršku Ukrajini da okonča ovo užasno poglavlje evropske istorije“, zaključuje Francis Ričard Danat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari