Svijet

Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a da je njeno predsjedavanje Vijećem UN-a šala

Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a da je njeno predsjedavanje Vijećem UN-a šala
Foto: Twitter / Printscreen | Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a da je njeno predsjedavanje Vijećem UN-a šala

VAŠINGTON - Ruski ambasador pri UN-u odbacio je u ponedjeljak opise SAD-a i Evropske unije o svom predsjedavanju Vijećem sigurnosti ovog mjeseca kao prvoaprilsku šalu i najavio sastanak kojim će predsjedavati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na kojem će se braniti načela Povelje UN-a, za čije je navodno kršenje Moskva optužena otkako je započela specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild rekla je novinarima ranije u ponedjeljak da SAD očekuju da će Rusi biti profesionalni, ali da će koristiti svoje predsjedavajuće mjesto "za širenje dezinformacija i promovisanje vlastitog programa koji se odnosi na Ukrajinu, a mi ćemo biti spremni prozvati ih na svaki trenutak kada to pokušaju učiniti.”

Ona i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borel nazvali su rusko preuzimanje predsjedanja Vijećem prvoaprilskom šalom.

Prema pravilima Vijeća sigurnosti, predsjedništvo se rotira svaki mjesec abecednim redom između svojih 15 članova. Ruski ambasador Vasili Nebenzia rekao je novinarima da neće biti promjena u pravilima Vijeća koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Rekao je da je Rusija bila "pošten posrednik" tokom prošlih predsjedavanja Vijećem, uloga "koju cijenimo i njegujemo, i uvijek je pokušavamo održati".

Predsjednik vijeća predsjedava sastancima i odlučuje o temama ključnih sjednica, kojima često predsjedavaju ministri vanjskih poslova, a ponekad i predsjednici. Lavrov će 24. aprila predsjedavati sjednicom o "učinkovitom multilateralizmu kroz odbranu načela Povelje UN-a."

Takođe su potrebni mjesečni sastanci, uključujući Bliski istok, kojim će Lavrov takođe predsjedavati, Siriju i druga globalna žarišta, uključujući Mali, Libiju, Jemen, Haiti, područje Velikih jezera u Africi i Kolumbiju.

Na očekivanja američkog ambasadora da će Rusija širiti dezinformacije o Ukrajini, Nebenzja je odgovorio nazvavši to zapadnjačkim narativom i istaknuvši da "mi mislimo upravo suprotno".

Rekao je da Rusija planira održati neformalni sastanak vijeća u srijedu o, kako Moskva tvrdi, dezinformacijama koje zapadni zvaničnici i mediji šire o ukrajinskoj djeci odvedenoj u Rusiju. Kazao je kako je cilj sastanka "rastjerati ovu priču" da su oteti, prenosi "HurriyetDailyNews".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije