Hladni rat i dogovori istoka i zapada: Neverovatna istinita priča o nastanku video igre „Tetris" 1Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

U bioskope je stigao film o nastanku čuvene video igre Tetris, a u njemu se objašnjava neverovatna istinita priča koja stoji iza svega.

Naravno, film uvek mora malo da bude izmenjen u odnosu na stvarnost, pa je tako slučaj i u novom ostvarenju Džona S. Berda, u kome glavne uloge tumače Taron Egerton i Nikita Efremov.

Egerton glumi Henka Rodžersa, izdavača video igara koji je otkrio Tetris, zanimljivu video igru koju svi poznajemo danas, a zbog koje je svojevremeno putovao u Sovjetski Savez.

Tada je želeo da upozna dizajnera Alekseja Pajitnova, kako bi obezbedio prava za svetsku distribuciju ove igre, ali je na tom putu imao puno rivala i prepreka.

Pajitnov je 1984. godine, radeći kao kompjuterski inženjer u Moskvi, napisao jednostavnu igru po uzoru na slagalice iz svog detinjstva i to je ono iz čega je nastao Tetris.

Njegova prvobitna verzija obuhvatala je sedam geometrijskih oblika, koje je nazvao „tetromine“, a igra je brzo postala hit među njegovim kolegama i u celom Sovjetskom Savezu.

Iako je živeo u Japanu, Rodžers je otkrio igru 1988. u Las Vegasu, nakon čega je odlučio da rizikuje puno toga da obezbedi prava na nju, čak i više od onog prikazanog u filmu.

To se sve dešava u vreme Hladnog rata, kada su svi stranci gledani sa oprezom, ali Pajitnov je ipak reagovao pozitivno i njih dvojica su brzo postali prijatelji.

Hladni rat i dogovori istoka i zapada: Neverovatna istinita priča o nastanku video igre „Tetris" 2
Foto: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

U filmu je sve prikazano kao triler sa jurnjavom i veoma opasnim situacijama, što je veliko preterivanje, ali opasnost i neizvesnost su ipak postojale, jer se pritisak osećao na svakom koraku.

Rodžers je shvatio da je kompanija Nintendo ključ za obezbeđivanje prava, zbog svoje nove ručne konzole Gameboy, ali su konkurencija bili Robert Stajn i Kevin Maksvel.

Njihv dvojica su postigla dogovor da distribuiraju Tetris u Velikoj Britaniji, ali se ispostavilo da to nije bilo zvanično, te su se vratili u Rusiju u isto vreme kada je tamo bio i Rodžers.

Robert Maksvel, Kevinov otac, trebalo je da se vidi sa Gorbačovim tokom njegove posete Engleskoj i da ga zamoli da preda prava na Tetris njegovom sinu, ali Gorbačov je morao da napusti zemlju zbog zemljotresa u Jermeniji i sastanak se nikad nije desio.

Rodžers je ipak uspeo da napravi dogovor i poveo je Pajitnova u SAD sa sobom, kaže da su se rukovali 1993. godine i da taj dogovor važi i danas, jer oni još uvek drže prava na objavljivanje ove igre.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari