Ex -Yu

Bugarski mediji o pobjedi Milatovića: Kraj Đukanovićeve ere

Bugarski mediji o pobjedi Milatovića: Kraj Đukanovićeve ere
Foto: Twitter / Printscreen | Bugarski mediji o pobjedi Milatovića: Kraj Đukanovićeve ere

PODGORICA - Crna Gora će najvjerovatnije dobiti novog predsjednika nakon što je sociološki institut CeMI predvidio 60.1 odsto glasova za Jakova Milatovića, bivšeg ministra privrede, u odnosu na sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića. Bugarski mediji ovo navode kao kraj Đukanovićeve ere.

Na temelju više od 90 odsto obrađenih izbornih protokola, Đukanović, koji je vladao samo jedan mandat nakon tri decenije dominacije politikom u Crnoj Gori kao premijer ili (ranije) kao predsjednik, ima 39.9 posto glasova u drugom krugu.

Rezultat na drugom institutu takođe je donio Milatoviću uvjerljivu pobjedu: vodio je s gotovo 14 bodova (56.9 prema 43.1) sa 76 odsto prebrojanih glasova u istraživanju Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Glasanje se održava nekoliko mjeseci prije raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora nakon neuspjeha u formiranju manjine.

Posljednja vlada, koja je došla na vlast nakon prvih izbora u modernoj istoriji na kojima nije pobijedila Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS), srušena je uz pomoć DPS-a koji ga je podržavao.

Đukanovićeva stranka nada se povratku na vlast, ali čak i ako njen rezultat prkosi anketama, trenutno nema ni vladu ni šefa države.

Odaziv birača bio je preko 70 odsto - najveći od kada je Crna Gora službeno postala nezavisna od 2006. godine, prenosi bugarski portal "Novinite".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije