Crna Gora: Birač nasrnuo na članove BO i otvorio kutiju 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U Crnoj Gori održava se drugi krug predsedničkih izbora. CEMI i CDT nadgledaju regularnost sprovođenja izbora i vode evidenciju nepravilnosti.

CEMI: Birač je fotografisao glasački listić

Jedan glasački listić je proglašen nevažećim u Baru nakon što je član biračkog odbora primetio da glasač fotografiše glasački listić.

Takođe je konstatovano da na nekoliko biračkih mesta nije obezbeđen adekvatan pristup osobama sa invaliditetom.

CDT: Jutro mirno i bez većih nepravilnosti

Kako javljaju posmatrači CDT-a, prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mesta (BM br. 12 u Zeti, BM br. 30 II-A u Danilovgradu i BM br. 43 u Pljevljima) uočeno je da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisniku, odnosno obaveštena OIK.

Takođe, na biračkom mestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

„Podsećamo da je zakonom propisano da dok je biračko mesto otvoreno i u toku glasanje, na biračkom mestu moraju da budu prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici“, saopšteno je iz CDT-a.

Birač napao članove odbora

Nakon upozorenja biračkog odbora, glasač je napao članove BO i otvorio glasačku kutiju, kažu posmatrači CEMI-ja. Policija je izašla na biračko mesto.

Slikao automobile i ispitivao ko je glasao

Na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Meksiko“ nepoznata osoba je ispred BM-a fotografisala registarske tablice automobila, prenosi CEMI, a zatim postavljala pitanja ko je do tog trenutka glasao, a zatim je napustio biračko mesto.


Bilbord 30 metara od biračkog mesta

CeMI je naveo da se u Podgorici, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, 30 metara od biračkog mesta 14, nalazi bilbord sa oglasom za kandidata Jakova Milatovića.

„Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih partija i drugog propagandnog materijala, koji može uticati na odluku birača na biračkom mestu i u krugu od 100 metara od biračkog mesta“, naveo je CeMI.

Pored toga, kako navode, na Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog 17 na 30 metara od biračkog mesta nalazi se bilbord sa reklamom za kandidata Mila Đukanovića.

Nikšić: Član biračkog odbora naglas izgovara imena

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da u Nikšiću – MZ Dragova luka, na biračkom mestu 17 članova biračkog odbora od samog početka glasanja naglas izgovaraju ime i prezime birača.

„Prema članu 69. Zakona o izboru odbornika i narodnih poslanika (ZIOP), članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i drugim članovima biračkog odbora, zabranjeno je da, u bilo kom obliku“, navode iz CeMI-ja.

Izvor: RTCG

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari