Vučić, Rama i Kovačevski u Veroni na Međunarodnom sajmu vina: Oko 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije

02.04.2023

07:10

0

Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana

Vučić, Rama i Kovačevski u Veroni na Međunarodnom sajmu vina: Oko 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije
Predsednik Aleksandar Vučić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i u ponedeljak u Veroni gde će zajedno sa premijerima Albanije i Sevrne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim posetiti Međunarodni sajam vina "VINITALY 2023" na kojem će se predstaviti i brojni izlagači iz zemlja članica incijative Otvoreni Balkan.

Trojica lidera, nakon susreta, posetiće "VINITALY 2023" i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem obići zajednički štand na kojem će vina predstaviti izlagači iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je ranije za Tanjug najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, vinski sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se na najvećem svetskom sajmu vina VinItaly u Veroni od 2. do 5. aprila, pred više od 25.000 kupaca iz celog sveta. Na štandu Open Balkan koji je organizovala PKS na sajmu u Veroni predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje

Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije. Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

Čadež je podsetio da je PKS pre šest meseci pokrenula inicijativu da se na tom prestižnom sajmu VinItaly predstavi najveći regionalni vinski sajam - "Vinska vizija Otvorenog Balkana", što će, kako je dodao, našim vinarima omogućiti nove poslove.

Očekuje se, naveo je, da će kupci sa sajma u Veroni posetiti i Beograd koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin regionalnog sajma vina i prestonica vinske industrije u našem delu sveta, a gde će moći da probaju najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Prema njegovim rečima, ove godine na VinItaly očekuje se rekordan broj učesnika – posetilaca, izlagača, i kupaca - uvoznika, distributera i njihovih asocijacija iz Evrope, ali i iz celog sveta - od SAD, Centralne i Južne Amerike, preko Afrike do Azije.

Čadež je podsetio da je predsednik Vučiću zajedno sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije pokrenuo inicijativu da se prošle godine organizuje prvi sajam vina "Vizija otvorenog Balkana", koji je, kako je, naglasio prošao odlično.

- Na nama je da promovišemo taj sajam u svetu i da napravimo što više poslova. Razgovaraćemo sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare - naveo je predsednik PKS i dodao da će nastup na sajmu u Veroni našim vinarima otvoriti mogućnosti za nove poslove.

Prvi "Wine Vision by Open Balkan" organizovan je u septembru 2022. godine

Dodao je da će se razgovarati sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare, rekao je Čadež Tanjugu.

Prvi "Wine Vision by Open Balkan" organizovan je u septembru 2022. godine, na inicijativu lidera tri zemlje, kada je predstavljeno više od 350 vinarija - gotovo 400 izlagača sa destilerijama iz više od 20 zemalja.

Zabeleženo je oko 35.000 posetilaca, među kojima više od stotinu profesionalnih kupaca iz regiona i sveta - distributera i uvoznika, zatim predstavnika HORECA sektora, veletrgovaca i maloprodajnih lanaca zainteresovanih da prošire prodajni asortiman vinima iz Srbije i regiona OB.

Posetio je da su stotine izlagača sa svih kontinenata već najavili učešće i izrazio uverenje da će manifestacija uveliko nadmašiti rezultate prošlogodišnjeg sajma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike