');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Da li je ovo označilo početak ukrajinske ofanzive? HIMARS pogodio ključno rusko čvorište, sve je spremno za ŽESTOKI JURIŠ Ukrajinaca

Ukrajina je pogodila železnički depo raketnim bacačem američke proizvodnje HIMARS i prekinula snabdevanje električnom energijom u okupiranom Melitopolju duboko iza linije fronta, što je izgledalo kao priprema za dugo očekivanu kontraofanzivu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: AP/ LIBKOS, AP/ Tony Overman, Shutterstock / Ringier
.

Melitopolj, sa predratnim stanovništvom od 150.000, Rusija je zauzela u prvim nedeljama invazije prošle godine.

Blic preporučuje

To je baza ruske administracije regiona Zaporožja, koji je Moskva jednostrano anektirala, i ključni logistički čvor za ruske snage koje se bore u južnoj Ukrajini.

Udar je možda bio osmišljen da poremeti ruske linije komunikacije uoči dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Ruski Telegram kanali su podelili slike dima koji se diže iznad železničkog depoa i olupine električne opreme u trafostanici nakon noćnog udara na grad. Nije odmah prijavljeno da li ima žrtava.

Vladimir Rogov, regionalni zvaničnik kojeg je postavila Rusija, rekao je na Telegramu da su Ukrajinci koristili američke visokoprecizne raketne sisteme HIMARS.

Grad je otprilike 80 km iza ruskih linija. GMLRS rakete koje Ukrajina ispaljuje iz svojih preciznih artiljerijskih sistema HIMARS i M270 obično se opisuju kao da imaju domet od oko 80 kilometara.

Zapadni saveznici su Ukrajini nedavno obećali oružje većeg dometa, uključujući GLSDB koju isporučuje Amerika.

"Uskoro kreće ofanziva"

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, rekao je u intervjuu za estonsku televiziju da će prolećna ofanziva verovatno početi u aprilu ili maju, u zavisnosti od vremena. On je rekao da bi to značilo napade u "više pravaca".

Ukrajinski generali žele da ruske kolege nagađaju o pravcu glavnog napora. Međutim, jedna teorija je da će pokušati da udare na jug prema Melitopolju kako bi presekli ruski "kopneni most" ka Кrimu.

Na drugim mestima, ukrajinske snage su tvrdile da su obuzdale nekoliko ruskih napada u blizini Bahmuta i Avdijevke.

I dalje borbe u Bahmutu

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski napadi u blizini grada usporili u poređenju sa prethodnim nedeljama i da su Ukrajinci izgleda uspeli da potisnu Ruse sa puta 0506, ključne rute snabdevanja.

Američki HIMARS u Ukrajini puca blizu linije fronta u regionu Herson u novembru 2022.
Foto: Hannibal Hanschke / EPA;
Američki HIMARS u Ukrajini puca blizu linije fronta u regionu Herson u novembru 2022.

Vagnerove trupe su došle na nekoliko stotina metara u pokušaju da preseku put ranije ovog meseca.

Ruske snage napadaju Bahmut od avgusta i uspele su da ga opkole na severu i jugu, ali do sada nisu uspele da zatvore obruč.

Bitka je postala politički značajna za obe strane. Najviši ukrajinski generali odoleli su pritisku da se povuku, očigledno u nadi da će vezati ruske trupe i naneti što više žrtava uoči prolećne ofanzive.

Ruska vojska u Melitopolju
Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;
Ruska vojska u Melitopolju

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, rekao je da Ukrajina mora da spreči Rusiju da zauzme grad jer bi Vladimir Putin, njegov ruski kolega, mogao da iskoristi takvu pobedu u svojim odnosima sa Кinom i Zapadom.

- Ako oseti malo krvi, oseti da smo slabi, nastaviće da pritiska - rekao je on za AP u sredu.

Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Vagner, koja je predvodila napad na grad, insistirao je da je Ukrajina prošla gore u osmomesečnoj bici - ali je priznao da su i njegove snage teško stradale.

- Trenutna bitka za Bahmut je već praktično uništila ukrajinsku vojsku, a nažalost, teško je oštetila i privatnu vojnu kompaniju Vagner - naveo je on u audio poruci.