Svijet

Rusija preuzima predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN-a

Rusija preuzima predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN-a
Foto: Pixnio | Rusija preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a

SAN FRANCISKO - ​Dok se odvija specijalna vojna akcija Moskve u Ukrajini, Rusija je preuzela predsjedanje Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Savjet bezbjednosti UN-a ima 15 članica i svaka članica ima jedan glas. Prema Povelji Ujedinjenih naroda, sve države članice obavezne su poštovati odluke Savjeta. Svaki član se izmjenjuje kao predsjednik i rotira se svaki mjesec abecednim redom, prema engleskom jeziku.

Posljednji put kada je Rusija predsjedala bio je februar prošle godine - mjesec kada je pokrenula specijalnu vojnu akciju na tlu Ukrajine.

Dana 23. februara, gotovo godinu dana od ruske specijalne akcije Ukrajine u punom obimu, Opšta skupština UN-a zatražila je hitno povlačenje Rusije iz zemlje, u skladu s Poveljom UN-a.

Na svojoj nastavljenoj jedanaestoj vanrednoj sjednici, svjetsko tijelo usvojilo je novu rezoluciju kojom poziva na prekid sukoba.

Rezultati su bili 141 država članica za i sedam protiv: Bjelorusija, Demokratska Narodna Republika Koreja, Eritreja, Mali, Nikaragva, Rusija i Sirija. Među 32 suzdržana bila su Kina, Indija i Pakistan.

Rusija planira održati neformalni sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a početkom aprila o stvarnoj situaciji ukrajinske djece odvedene u Rusiju, što je pitanje koje je dodatno dobilo pažnju nakon naloga za hapšenje Međunarodnog kaznenog suda za Vladimira Putina za navodne ratne zločine vezane uz njihovu navodnu otmicu, prenosi "EuroNews".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije