Biznis
PALA CENA NAFTE U SVETU! Evo kako će to odraziti na cenu goriva u Srbiji i mere ograničenja

Evo kako će se pad cene nafte u svetu odraziti na Srbiju, Mićović: Dolazi period veće potrošnje

U svetu, cena nafte je posle blagog rasta, ponovo pala, ali se taj trend ne može odmah osetiti na pumpama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Gorivo Foto: Shutterstock / RAS Srbija
Gorivo

Kada je reč o ceni goriva u Srbiji, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ne očekuje neke velike promene u odnosu na sadašnje stanje.

Blic preporučuje

- Danas očekujemo da Vlada Srbije saopšti nove cene evrodizela i evropremijuma. Još važnije treba da saopšti i da li će biti produžena mera ograničenja cene naftnih derivata i odluka o smanjenju akciza, a sve te mere ističu sa današnjim danom - rekao je za RTS generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Kada govorimo o ceni benzina u Srbiji, kreću putovanja i u zemlji i u regionu i dolazi period povećane potrošnje. Takođe, zbog poljoprivrednih radova očekuje se i povećana potrošnja dizela, ali se to u očekivanoj meri još ne dešava. Neke velike promene u odnosu na sadašnje stanje ne očekujem, važno je da imamo stabilno snabdevanje i da nije bilo poremećaja na tržištu goriva rekao je Mićović.

.
Foto: screenshot
.

Što se tiče uticaja cena sirove nafte na cenu goriva, one nisu ujednačene, jer je potrebno da prođe neko vreme da bi se te promene osetile na pumpama.

- Ono što je bitno je da je prosečna cena sirove nafte u 2023. godini za 17 odsto niža u odnosu na cenu sirove nafte prošle godine. Cene se formiraju na globalnom tržištu u odnosu na ponudu i potražnju, a to se kasnije održava i na cene goriva - objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Procene kolika će biti cena sirove nafte se često baziraju na političkim previranjima.

- Onog trenutka kada je u Evropi zabranjen uvoz nafte iz Rusije iračka nafta je postala značajan izvor, a jedan od njih je i Kirkuk i nafta koja dolazi odatle. Tržište je već poremećeno i samim tim je i snabdevanje sirovom naftom u riziku. Zbog bankarske krize u samo dva dana je opala portažnja za sirovom naftom i cena je odmah pala, ali zemlje OPEKA nisu reagovale jer su znale da to neće dugo trajati - navodi Mićović.

.
Foto: screenshot
.

Velika tržišta, poput SAD, Evrope i Kine, mogu da poljuljaju i globalno tržište. Kina je po tom pitanju nepredvidiva, očekivalo se da će se ona vratiti na velika vrata sa privrednim rastom, ali se to nije na neki revolucionarni način dogodilo.

- Kada je u pitanju neki naftni svetski poredak teško da će da nestane, jer ne može niko da preuzme primat ako nema sirovu naftu - ističe Mićović.

Protesti u Francuskoj i eventualno zatvaranje njihovih rafinerija mogu da utiču na regionalno snabdevanje i to se pokazalo pre svega na primeru luke Marselj koju su demonstranti u par navrata zatvarali, ali to se pre svega osetilo u samoj Francuskoj, globalno ne, zaključio je u razgovoru za RTS generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

(Izvor: RTS)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.