Iskoristite moć enzima u svojoj rutini nege kože

Enzimi su ključni kada se govori o hemijskim reakcijama u našem organizmu. Na pravom ste mestu ukoliko želite da iskoritite moć enzima u svojoj rutni nege kože.

by | april 1, 2023
iskoristite moć enzima

 

Kada je u pitanju nega kože u poslednje vreme mnogo se govori o enzimima koji u tome mogu veoma pomoći. Mada su mnogi već i zaboravili šta su to enzimi, učinićemo sve da se toga prisetite. Enzimi su ključni kada se govori o hemijskim reakcijama u našem organizmu. Oni pokreću sve metaboličke procese i napajaju razne fiziološke sisteme u telu, kao što je na primer varenje. Na pravom ste mestu ukoliko želite da iskoristite moć enzima u svojoj rutni nege kože.

Glavna prednost ukoliko iskoristite moć enzima u svojoj rutini nege kože je to što oni doprinose uklanjanju mrtvih ćelija sa kože lica. Osim toga doprinose popravci DNK i uglavnom dobro se kombinuju sa svim drugim sastojcima. Ukoliko se pitate koliko često ih možete koristiti, uvrstite ih u svakodnevnu uputrebu kroz odgovarajući proizvod. Najbolje je pronaći odgovarajući set proizvoda koji se pre svega sastoji iz pene za čišćenje lica sa enzimima i tonika koji nastavlja da hidrira i neguje kožu. 

Kako da iskoristite moć enzima?

Hajde zajedno da se prisetimo šta su to enzimi! U pitanju su proteini koji su ključni deo ćelijskog metabolizma. Regulišu hemijske reakcije koje se odigravaju u ćelijama. Kada se upotrebljavaju u nezi kože, imaju prirodno poreklo i pretvoreni su u aktivne sastojke u preparatima. Njihova glavna funkcija je da pomognu u razmeni signala u ćelijskim membranama. Ukoliko proizvod sadrži enzime, to najverovatnije znači da je efikasnost proizvoda na najvišem nivou. Međutim, bitno je da se oslonite na brend kome verujete. 

L&Z preporuka

CLEAN PHASE- ENZIMSKA PENA ZA ČIŠĆENJE


Bogata pena s enzimom papainom koji ljušti mrtve ćelije epiderme i ostavlja kožu
čistom, glatkom i blistavom

Nežno uklanja nečistoće i šminku, čak i vodootpornu, a pritom ne isušuje kožu. Umiruje kožu pomoću bisabolola. Ovo je veganski proizvod koji je namenjen za normalnu, osetljivu i mešovitu kožu.

 

Prednosti korišćenja enzima za negu kože

Dugačak je spisak benefita koje enzimi donose sa sobom. Pre svega, tu je uklanjanje mrtvih ćelija kože – ovo je proces koji ubrzava regeneraciju kože. Uz to, čini kožu glatkom i čistom. Ovo se dešava tako što enzimi pomažu razbijanju proteina keratina u površinskom sloju kože i tako razbijaju i naslage mrtvih ćelija. Na ovaj način postiže se zdrav i blistav izgled, svež ten, a ova vrsta tretmana pokazala se dobro i u rešavanju problema sa aknama. 

Enzimi takođe pomažu i kod popravke DNK. Za ovakav rezultat obično se enzimi koriste uz sastojke koji umanjuju oštećenja nastala od sunčeve svetlosti ili uz proizvode koji usporavaju starenje. 

Još jedna prednost korišćenja enzima je to što su oni potpuno bezbedni za sve tipove kože, pa i onu najosetljiviju. Ukoliko bi osobe koje imaju kožu sklonu iritacijama koristile proizvode sa enzimima, izgled kože bi se dosta poboljšao. Enzimi koži pomažu u kratkom vremenskom roku i to bez znakova bilo kakve iritacije. 

Uglavnom su neutralne pH vrednosti, te ne narušavaju ni pH vrednost površinskog sloja kože. Najbolje je da birate proizvode čiji sastojci su prirodnog porekla. 

Da li postoje neželjeni efekti? 

Jedino što upotreba enzima u kozmetici zahteva jeste umerenost. U pitanju je vrsta pilinga, odnosno proizvod koji ubrzava obnavljanje ćelija kože. Od prvog tretmana potrebno je ići polako ka rezultatu savršenog izgleda kože. Dobro je izbegavati prečestu upotrebu ukoliko ih kombinujete sa drugim pilinzima ili sa retinolom. Tako ćete izbeći ljuštenje kože.

 

L&Z Preporuka

CLEAN PHASE ENZIMSKI TONIK

S enzimom papainom koji ljušti mrtve ćelije epiderme i stvara prijatan osećaj glatkoće kože.

Prisustvo glicerina obilno vlaži kožu i budi njen zdrav sjaj. Ovaj tonik nastavlja negu kože nakon čistilne pene, a namenjen je svim tipovima kože.

 

 

 

Način upotrebe: Kako da iskoristite moć enzima u nezi kože?

Da biste enzimima postigli maksimalnu efikasnost, pre svega se uverite da proizvod koji nameravate da koristite kvalitetan. Važno je da proizvođač preparata bude pouzdan i da se enzimski sastojak zaista nalazi na listi sastojaka. 

Enzimi se dobijaju iz nekih biljaka, voća i povrća. Enzimi su delikatni i imaju kratak rok trajanja. Zato ih treba čuvati u hladnoj i suvoj atmosferi.

Važno je pratiti uputstva koje je na pakovanju ostavio proizvođač jer neki proizvodi koji sadrže enzime nisu namenjeni da stoje dugo na koži već da se ispiraju. Zbog toga je najbolje pronaći proizvode poput pene za čišćenje koju ćete nakon upotrebe ukloniti sa lica i tonika koji će nastaviti da neguje vašu kožu. Enzimi tako upotrebljeni korisni su za poliranje kože, dobro čiste kožu od ostataka šminke i druge prljavštine u dubinama pora, ljušte mrtve ćelije površinskog sloja i pružaju osećaj glatke, meke i elastične kože. Nakon pene koja će uraditi svoj deo posla, najbolje je rutinu završiti upotrebom tonika sa enzimima koji kao i pena, ljušti mrtve ćelije epiderme, a zatim stvara prijatan osećaj glatke kože. Bitna uloga tonika je hidriranje i blistav izgled kože.

Proizvod sa enzimima za koji treba da se odlučite trebalo bi da bude efikasan za sve tipove kože, a osim toga da bude nežan i prema najosetljivijoj koži. 

 

Jovana JevtićLiudmila Chernetska/ GettyImagesPlus