Ambasador SAD osudio paljenje vozila sa RKS tablicama na severu Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer osudio je slučajeve paljenja automobila RKS registarskih oznaka na severu Kosova.

Ambasador SAD naveo je da sa velikim žaljenjem mora da ponovi poruku koju je na Tviteru objavio na 2. novembra prošle godine.

U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu sinoć su zapaljena još tri automobila registrovana na RKS tablice, a preksinoć u Zubinom Potoku dva, čiji su vlasnici srpske nacionalnosti, preneo je portal KoSSev.
U novembru su SAD zatražile da Kosovo produži period primene odluke za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu za 12 meseci.
 
"SAD osuđuju paljenje ili uništavanje imovine i svaki pokušaj da se spreče oni koji imaju ili nameravaju da dobiju RKS registarske tablice prema zakonima Kosova. To su krivična dela“, napisao je tada Hovenijer.
 
Prema dogovoru koji su postigli Kosovo i Srbija o pitanju tablica, Priština se obavezala da će odustati od kazni, a Beograd da više neće izdavati registarske tablice koje ne priznaju kosovski zakoni.
 
Juče je bio pretposlednji dan za (pre)registraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice uz olakšice.
 
Vlada Kosova smatra da su srpske tablice kosovskih gradova (KM, PE, PR, UR, PZ, ĐA, GL) nelegalne.
 
Portal KoSSev je naveo da je tokom 2022. na severu Kosova zapaljeno najmanje 15 vozila.
  • Neki

    01.04.2023 15:07
    Postavljam pitanje
    RKS su tablice Republike Kosovo. Ako su automobili u vlasništvu Srba, ko im je palio aute? Ne vidim logiku da su to Albanci.
    Jeli to opet "eskalacija" i ko je izaziva? Ko to pali aute Srbima koji su preregistrovali aute?
  • Milanče

    01.04.2023 13:20
    čim je Amerika----
    Čim se ambasador Amerike petlja u nešto, to je znak lošeg šta sledi. Stara izreka kaže: "Ne veruj grcima ni kada poklone nose" a ja bih to rekao: "Ne veruj Amerikancima ni poklone kada nose".
  • xqt

    01.04.2023 06:50
    Jednom lav, uvek poslušan
    Sad će vođa da provede besanu noć, a onda će ambasador Hil da mu kaže kako sme da reaguje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija