Dostupni linkovi

Hrvatski premijer sa ukrajinskim vrhom u Kijevu


Ukrajinski premijer Denis Šmihal i premijer Hrvatske Andrej Plenković u Kijevu 31. marta 2023.
Ukrajinski premijer Denis Šmihal i premijer Hrvatske Andrej Plenković u Kijevu 31. marta 2023.

Od samog početka ruske agresije Hrvatska je uključena u aktivnosti da se osigura odgovornost za počinjene zločine u Ukrajini, o čemu premijer hrvatske Andrej Plenković razgovara sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu, priopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Hrvatski premijer je u službenoj posjeti Ukrajini, drugi puta od početka ruske agresije na tu zemlju 24. veljače prošle godine. Susreo se sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

Tijekom dana susrest će se i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i sudjelovati na na sastanku na vrhu "Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini", u povodu godišnjice oslobođenja Buče.

Uz njih dvojicu, na sastanku će sudjelovati i moldovska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenski premijer Robert Golob.

"Hrvatska snažno pomaže Ukrajinu i zalaže se za njen europski put, teritorijalnu cjelovitost i reintegraciju okupiranih područja", napisao je Plenković na svom Twitter profilu nakon susreta sa Šmihalom.

U pripćenju hrvatske Vlade uz ovaj posjet podsjeća se da je "hrvatska Vlada konzistentna i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka".

"Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja", navodi se u priopćenju.

Svoju solidarnost sa ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbjeglica, dodaje se u priopćenju.

" Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava i važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese", zaključuje se u priopćenju hrvatske Vlade.

Plenković tokom posjete Ukrajini, 23. marta 2023.
Plenković tokom posjete Ukrajini, 23. marta 2023.

Hrvatski premijer prisustvovat će i komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima, a položit će i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

U priopćenju se podsjeća da se Plenković tijekom svoje prve posjete Ukrajini nakon početka ruske agresije, u svibnju prošle godine sastao u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču gdje je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi.

XS
SM
MD
LG