Aktiviran Moskovski mehanizam

SAD su sa još 44 zemlje i uz podršku Kijeva aktivirale Moskovski mehanizam Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Izvor: Tanjug

Petak, 31.03.2023.

08:00

Aktiviran Moskovski mehanizam
Ilustracija: Sorbis/ Shutterstock

Cilj aktiviranja tog mehanizma je da se ispitaju navodi o prisilnom premeštanju dece u delovima teritorije Ukrajine pod ruskom kontrolom i njihovoj navodnoj deportaciji u Rusiju, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi, zatraženo je da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formira ekspertsku misiju koja ce ispitati da li je s tim u vezi prekršeno medjunarodno pravo, počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti.

Ova misija će takođe imati zadatak da prikuplja, konsoliduje i analizira sve dokaze koji bi mogli da budu podeljeni relevantnim mehanizmima za utvrđivanje odgovornosti, kao i nacionalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima ili tribunalima koji mogu imati nadležnost.

Moskovski mehanizam OEBS poslednji put je aktiviran 28. jula 2022. u vezi sa Rusijom, kada su to zatražile SAD i još 44 zemalje.

Stejt department navodi da su te istrage dokumentovale "rasprostranjene povrede ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava" koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

Moskovski mehanizam, usvojen 1991. godine, pruža mogućnost članicama OEBS-a da pošalju misije eksperata kako bi se pomoglo u rešavanju određenog pitanja ili problema koji se odnosi na ljudsku dimenziju, odnosno ljudska prava i demokratiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: