Svijet

Bijela kuća pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Bijela kuća pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju
Foto: Tanjug/AP | Bijela kuća pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je američke državljane koji se nalaze u Rusiji da hitno napuste tu zemlju nakon što je priveden novinar lista "Vol Strit džurnal" Evan Gerškovič u Jekaterinburgu.

"Za Stejt department je najveći prioritet bezbednost američkih državljana u inostranstvu. Ponavljammo naša snažna upozorenja na opasnost koja prijeti državljanima SAD na teritoriji Rusije. Američki državljani koji žive ili putuju u Rusiju treba odmah da napuste zemlju, kako nalažu preporuke za putovanja", rekao je Blinekn.

On je dodao da je Stejt department u kontaktu sa predstavnicima "Vol strit džurnala" povodom privođenja američkog reportera u Rusiji.

"Svaki put kada u inostranstvu bude uhapšen američki državljanin, odmah tražimo konzularni pristup i nastojimo da pružimo svu neophodnu podršku", rekao je Blinken.

Portparol Bijele kuće DŽon Kirbi ponovio je apel Stejt departmenta upućen američkim državljanima da odmah napuste Rusiju i da odustanu od putovanja u tu zemlju.

Portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer saopštila je da je američka administracija veoma zabrinuta zbog hapšenja Gerškoviča, da osuđuje taj potez, te da smatra neprihvatljivim "napade ruske vlade na američke državljane, novinare i slobodu štampe".

Ona je takođe pozvala Amerikance da odmah napuste Rusiju, prenosi "Sputnjik".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je kasnije da je obezbijeđen konzularni pristup privedenom američkom novinaru. Ona nije navela druge detalje.

Ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila je ranije da je privela u Jekaterinburgu dopisnika američkog lista "Volstrit džornal" Evana Gerškoviča zbog sumnje da se bavio špijunažom.

Kako se navodi, utvrđeno je da je Gerškovič po nalogu američke strane prikupljao podatke koji predstavljaju državnu tajnu o radu jednog od preduzeća vojno-industrijskog kompleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije