Otac Nebojše Glogovca pričao o poslednjem danu kada je video sina: Noge i stomak su bili otečeni, ali se smejao! A onda mu je uveče pozlilo!

30.03.2023

20:20

1

Glogovac je preminuo u Beogradu u 48. godini nakon borbe sa teškim oblikom karcinoma pluća

Otac Nebojše Glogovca pričao o poslednjem danu kada je video sina: Noge i stomak su bili otečeni, ali se smejao! A onda mu je uveče pozlilo!
Nebojša Glogovac i njegov otac Milovan - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Prošlo je pet godina od smrti našeg velikog glumca Nebojše Glogovca a njegov otac protojerej-stavrofor Milovan Glogovac govorio je o bolesti od koje je njegov sin preminuo - raku pluća.

Naime, Nebojša Glogovac je preminuo od teškog oblika karcinoma pluća za koji je saznao u decembru 2017. godine.

Milovan Glogovac učestvovao je u dokumentarnom filmu "kRAK manje", prvim u Srbiji čiji je cilj da pokaže svu težinu borbe pacijenata sa rakom pluća, i tu govorio oboljenju koje mu je odnelo sina.

- Noge su mu bile dosta natečene. Stomak je bio natečen. To je bila metastaza na jetri, tako da je i jetra bila ogromna. Primio je taj dan, to je bio četvrtak, primio je drugu terapiju. I oporavio se oko 7-8 sati uveče. Šalio se sa ženom. Supruga je bila stalno pored njega. Ja sam bio to popodne i otišao sam kući, a ona je ostala. Šalili su se nešto i negde oko dva sata samo mu je pozlilo. Došla je lekarka koja je bila dežurna. Pokušala je reanimaciju, međutim nije uspelo. Upokojio se - ispričao je Milovan Glogovac. 

Istakao je da nikad ne treba gubiti snagu za borbu, što je presudno kako bi se pobedila zloćudna bolest.

- Moja poruka je da ne gube nadu, veru ni ljubav, nego da sve to povećaju... I borbu za svaki dan svog života i da pre svega slušaju lekare. Bog voli svakog čoveka na svoj način i nikoga nije zaboravio. Neka se mole, Bog će pomoći na pravi način. Dok žižak gori, što kaže naš narod, treba se boriti do poslednje snage i daha da se očuva žižak života.

Zamolio je sve samosvesne da preventivno vode računa o zdravlju i da ne zanemaruju određene simptome.

- Da bismo očuvali zdravlje, mora da postoji preventiva, način života. Da vodimo računa o tome da držimo tu ravnotežu između duhovnog i fizičkog života, tela i duše. Ta ravnoteža je neophodna u našim životima. Znam da je pušenje, kada su u pitanju pluća, glavni okidač.

Ponosan je što je njegov sin ostavio trag, naročito kod mlađih naraštaja.

- Nebojša... Ostavio je određeni trag na mlade ljude i često sretnem one koji ponavljaju njegove rečenice koje je on izgovarao u filmovima, intervjuima, u društvu... Nije mu tih 49 godina ostalo bez utisaka, bez nekog traga. To je dobro... Svaki čovek mora o tome da vodi računa.

 

Film o težini borbe pacijenata sa rakom pluća

Dokumentarni film "kRAK manje" je prvi takvog tipa u Srbiji i prikazuje svu težinu borbe pacijenata sa rakom pluća. Osim brojnih intervjua pacijenata, članova porodica, lekara, film šalje poruku da je potrebno da se menja svest među ljudima i da ubrzano moramo da ispravljamo surovu statistiku.

U filmu učestvuje Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima” čiji su suprug i otac preminuli od ove bolesti, Đurđina Jovanović i Miroslav Špoljarić, pacijenti oboleli od raka pluća a govore i protojerej-stavrofor Milovan Glogovac, čiji su brat, ali i sin, proslavljeni glumac Nebojše Glogovac, preminuli od raka pluća. Učesnici filma su i dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije, kao i dr Goran Stojanović, rukovodilac Klinike za plućnu onkologiju, Institut za plućne bolesti Vojvodina u Sremskoj Kamenici.

Prerana smrt

Glogovac je preminuo u Beogradu u 48. godini, 2018. godine nakon borbe sa teškim oblikom karcinoma pluća.

Za bolest je saznao kada je potražio pomoć u jednoj nemačkoj klinici, gde se analize rade pet dana, ali mu je već trećeg saopšteno da neće moći da se izleči.

Inače, on je glumačku karijeru započeo u Ateljeu mladih u Pančevu a bio je član Dečje dramske grupe Radio-televizije Srbije

Jugoslovensko dramsko pozorište mu je 1996. dalo stipendiju, a dobio je i ulogu u Ateljeju 212 i to u predstavi Velika pljačka Dejana Mijača.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Glogovac je od detinjstva imao sklonosti ka glumi, a još kao dete se pojavio u TV seriji Priče iz Nepričave.

Prvu ulogu na filmu dobio je 1993. u filmu Rekvijem za jedan san i to u glavnoj ulozi, a posle i u drami Raj Petra Zeca, gde je takođe bio jedan od glavnih glumaca.

Jedna od značajnijih uloga je bila i u filmu reditelja Gorčina Stojanovića "Ubistvo s predumišljajem" a značajne uloge su se nizale i u ostvarenjima Bure baruta, Nebeska udica, Kad porastem biću Kengur, Klopka, Hadersfild, Žena sa slomljenim nosem, Branio sam Mladu Bosnu, Krugovi, Ravna gora i Ustav Republike Hrvatske. 

Među mnogobrojnim nagradama koje je imao izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike