Pojavila se velika rupa na Suncu: Da li nas u petak očekuje još jedan nebeski spektakl? 1Sunce, foto: EUROPEAN SPACE AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

Koronalna šupljina na Suncu, 20 puta veća od Zemlje, mogla bi prema našoj planeti da izbaci solarni vetar brzine 2,8 miliona kilometara na sat i da uzrokuje nastanak predivnog polarnog svetla.

Na površini Sunca pojavila se ogromna šupljina koja će do petka prema Zemlji poslati impresivan solarni vetar, piše Business Insider.

Ovo je druga koronalna šupljina otkrivena u poslednjih nekoliko dana – dok ova ima dvadeset puta veći prečnik od Zemlje, prva je bila nešto veća, imala je trideset. Prva je počela da se pomera od nas, a na mestu njenog nastanka pojavila se druga.

Koronalne šupljine oslobađaju solarne vetrove u svemir. Površinski nam ne mogu ništa, ali mogu da poremete telekomunikaciju, oštetite satelite u orbiti ili ugroze astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Vetrovi koje će izbaciti najnovija šupljina neće nam napraviti ništa, ali naučnici se nadaju da će, kad dođu u atmosferu, na nekim delovima neba stvoriti predivne aurore.

Koronalne šupljine su vrlo česta pojava na Suncu, ali najčešće se pojavljuju u blizini njegovih polova, a poslednje dve su se pojavile na ekvatoru.

Pojava ovih pega nije ništa što se inače ne događa. Sunce se trenutno nalazi u usponu jedanaestogodišnje aktivnosti, što znači da će se ovakve rupe češće pojavljivati.

Metju Ovens, profesor astrofizike na Univerzitetu Riding, rekao je da ‘položaj ove rupe na području ekvatora znači da ćemo na Zemlji idućih dana sigurno zabeležiti aktivnost solarnog vetra’.

Koronalne šupljine mogu da izbace solarne vetrove čija brzina lako može da dostigne više od 800 kilometara u sekundi.

Oblik ove koronalne šupljine nije ništa posebno,ali njen položaj jeste, objasnio je Denijel Veršaren, pomoćni profesor svemirske i klimatske fizike na Univerzitetu u Londonu.

‘Očekujem da će brzi vetar ispušten kroz koronalnu rupu do Zemlje doći negde između petka i subote’, rekao je.

‘Aurore koje ćemo videti na nekim delovima Zemlje biće blistave, ali ne kao one koje smo videli prošle nedelje’, dodao je.

Dok ovi vetrovi udaraju u našu nabijenu atmosferu, aurore mogu da se učine blistavijim, ali nemojte da mislite da će biti svuda vidljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari